Imatge de supermercat Bonpreu

La queixa viral d'una clienta de Bonpreu, pel que passa amb alguns dels seus productes

Una clienta comença un hashtag perquè la cadena de supermercats canviï l'etiquetatge

Una clienta esclata a les xarxes socials després que Bonpreu hagi deixat de col·locar el segell de sense gluten en alguns dels seus productes.

Una vida sense gluten és possible

Cada cop més persones són diagnosticades amb celiaquia a Catalunya i això implica que aquests individus hagin de tenir una gran cura en l'hora de menjar. El pa, la pasta, els dolços... són alguns dels aliments que tenen més gluten i si alguna persona celíaca els consumeix, es pot trobar amb inflor i un dolor estomacal molt fort, entre d'altres problemes de salut.

Per aquesta raó, és molt important que les persones amb celiaquia tinguin una dieta sense gluten, escollint aquells productes tan naturals com sigui possible que no continguin aquesta proteïna en la seva composició.

Farina de blat damunt una taula
Hi ha substituts per a la farina de blat (gluten) com la farina d'arròs o la de cigró (totes dues sense gluten) | Getty Images

Habitualment, els productes més frescos i naturals, és a dir, els menys processats, tindran menys gluten. Encara que hi ha alguns productes que, tot i ser frescos, no són aptes per a celíacs, com ara aquells que s'han elaborat amb cereals amb gluten.

Afortunadament, avui dia els supermercats tenen una gran varietat de productes amb el segell sense gluten i això facilita molt la compra a les persones celíaques.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

Bonpreu: sense etiqueta en alguns dels seus productes

Però què passa quan els supermercats deixen de posar el segell sense gluten? Això mateix ha denunciat a través de les xarxes socials una usuària, clienta habitual dels supermercats Bonpreu .

El compte @cap_plat_amb_blat va començar el hashtag 'Sense segell no va al cistell' per aconseguir que diferents cadenes com Bonpreu o Mercadona tornin a posar el segell sense gluten als seus productes, com feien en un passat.

«Abans anaven etiquetats, ara ja no ho estan. El primer que pensa el consumidor és que han deixat de ser aptes i, per tant, lògicament, deixen de comprar-los», comença. La usuària explica que s'ha posat en contacte amb Mercadona per saber per què els productes de Hacendado ja no porten el segell. «Ens asseguren que si el producte conté gluten, l'etiquetaran tant si és present com a ingredient o en forma de traces. Però quina quantitat conté no ho sabrem», explica.

«El segell garanteix que el producte té menys de 20 mg/kg»

El compte d'Instagram explica els beneficis de posar el segell als productes, entre els quals hi ha la facilitat visual i saber la quantitat màxima de gluten que conté l'aliment. «El segell o menció sense gluten garanteix al consumidor que el producte, després de ser analitzat, té menys de 20 ppm (parts per milió) de gluten, o el que és el mateix 20 mg/kg», puntualitza.

Aquesta número determina la quantitat de gluten que una persona celíaca pot ingerir sense patir dany intestinal, segons un assaig del Dr. Carlo Catassi. Tot producte que contingui més de 20 mg/kg provocarà símptomes dolorosos a la persona amb celiaquia que el consumeixi.

Per aquesta raó, la usuària reclama a Bonpreu que torni a posar el segell de sense gluten per garantir al client que aquell producte és apte per al seu consum. Des del compte @cap_plat_amb_blat demana que més usuaris segueixin amb el hashtag per donar visibilitat a la seva petició i que els supermercats facin un canvi a l'etiquetatge dels seus productes.