Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge botelles d'oli a un supermercat

Retiren dels supermercats una marca d'oli: comprova si la tens a casa

L'AESAN ha pres la determinació de retirar-les del mercat

No hi ha res millor que menjar un bon pa amb tomàquet i amb raig d'oli d'aquells generosos. I és que moltes vegades ens preguntem com una cosa tan bàsica pot estar tan bona. El secret està en els ingredients que utilitzem: els tomàquets, el pa i l'oli. Això sí, d'oliva, si pot ser.

Tenim la sort que la nostra terra produeix oli d'oliva de molt bona qualitat i això ens dona un gran renom a escala mundial. A més, aquest ingredient és indispensable per seguir la típica dieta mediterrània.

És per això que tenim molta cura de l'oli que consumim i això fa que diversos organismes del país es mirin amb lupa cada un dels productes que oferim, perquè qualsevol alteració pot fer perdre el valor de l'or líquid.

L'AESAN retira nou marques d'oli dels supermercats

De fet això mateix és el que ha succeït recentment. El març de 2023, la Direcció General de Salut Pública del Servei Extremeny de Salut (SES) va intervenir en nou marques d'oli d'oliva verge.  Posteriorment, l'alerta va sortir d'Extremadura i es va estendre per la resta del país.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) va rebre una alerta de les autoritats sanitàries d'Andalusia. Al sud del país ja s'han retirat les existències d'oli de les marques següents:  Acebuche, Virgen del Guadiana, Cortijo del Oro, La Campiña de Andalucía, Galiaceite 2022, La Abadía, Villa de Jerez, Don Jaén Aceite 2019 i Imperio Andaluz.

Imatge de pot d'oli
L'or líquid del nostre país | Europa Press

Les marques posen en pràctica aquesta enganyifa per reduir el preu final del producte

Resulta que els olis havien estat manipulats: «Certs envasadors estan  barrejant olis elaborats amb diferents matèries primeres i barrejant-los fora d'Espanya, on estan prohibides aquestes pràctiques, per posteriorment importar-los als nostres països i introduir-los en les línies de distribució amb l'objectiu de reduir el preu final del producte», informa l'AESAN després de l'alerta estatal.

Aquesta pràctica, que desprestigia un dels millors productes del nostre país, ha sigut descoberta i s'han retirat les marques que distribuïen els olis manipulats.

Després d'aquest escàndol, l'OCU està alerta de qualsevol sospita que pugui donar pas a una altra alerta alimentària.