Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Secrets, falsos mites i utilitats del bicarbonat de sodi

Un producte assequible que més enllà de la seva utilitat estrella es pot fer servir per a diversos usos força desconeguts.

Tots els secrets i utilitats del bicarbonat de sodi | arxiu

Compost format per sodi, carboni, oxigen i hidrogen, el bicarbonat de sodi és un element que podem trobar a totes les llars per combatre l'acidesa estomacal i fer front als àpats feixucs de les grans festes i celebracions. Un producte assequible que més enllà de la seva utilitat estrella es pot fer servir per a diversos usos força desconeguts.

Els diferents usos del bicarbonat de sodi

El principal aliat contra la indigestió i l'acidesa, té en aquesta mateixa funció, un mètode poc habitual, que a més de vetllar pel nostre estómac, pot aportar un toc sorprenent als nostres plats culinaris. D'aquesta manera, es pot utilitzar com un ingredient més, que amb tan sols una culleradeta neutralitzarà l'acidesa de salses i plats, donarà textura i una major esponjositat a les nostres postres, o ens permetrà crear refrescos originals  i saludables a partir de sucs naturals.

Aquest producte 100% respectuós amb el medi ambient va més enllà de l'experimentació culinària, ja que és útil també com a desinfectant natural, que ens permet, per exemple, netejar fruites i verdures, però també qualsevol element de la llar. Tan sols cal escampar el bicarbonat sobre un drap net i humit i a netejar!

A més de ser un bon producte de neteja,  el bicarbonat de sodi també elimina les males olors, essent una bona solució per a la brossa, o especialment, per a la roba bruta, ja que acaba amb eficàcia amb els bacteris que creixen amb la humitat. En aquest sentit, si teniu fumadors a casa, proveu de tirar una mica de bicarbonat als cendrers i comprovareu que l'olor del tabac es redueix gairebé a la meitat.

Com a desinfectant i eliminador d'olors, el bicarbonat de sodi es pot utilitzar també com a complement per a crear exfoliant, sabó, desodorant o sals de bany casolanes.

Falsos mites i recomanacions

Tot i el seu vessant multiusos, des que va arribar a les nostres llars el bicarbonat de sodi ha anat acompanyat de la creença que tenia propietats i efectes directes per tal de millorar la salut, lluitar contra diverses malalties o, fins i tot, perdre pes. Tot plegat  un conjunt de teories i 'llegendes urbanes' que s'escapen de la realitat que val la pena recordar.

En l'àmbit de la medicina i la nutrició, el bicarbonat de sodi només és útil per combatre l'acidesa i la indigestió, no serveix com a remei miraculós per a cap altra malaltia. A més a més, tot i que és totalment inofensiu i un abús només comportaria nàusees o flatulències, els experts recomanen no ingerir grans quantitats del producte, i reservar-lo només per a moments puntuals, quan realment el necessitem.

Es remarca que no n'han de prendre les dones embarassades, les dones en lactància materna, els nens menors de 14 anys, o les persones amb determinades patologies, com les cardíaques, les renals, amb hipocalcèmia, hipoclorhídria, problemes intestinals o apendicitis. I tenir en compte que pot incidir en diversos fàrmacs, alterant els seus efectes.

També et pot interessar...