dona sopant

El sopar perfecte: el tranquil·litzant natural que combat l'insomni i allunya l'estrès

Ja sabem que el que sopem marcarà la qualitat del nostre somni. En aquesta ocasió, t'expliquem quin és el sopar perfecte per dormir millor

Donar voltes sobre tu mateix al llit, comptar ovelles, provar diferents postures, donar una oportunitat al sofà... segurament aquestes accions et resultin familiars. Això és perquè tots hem experimentat o experimentarem, en algun moment, dificultat per dormir.

Encara que hi ha diferents causes, alguna cosa és clara: cada vegada són més les persones que pateixen aquest tipus de problema. Es calcula que a Espanya aproximadament 4 milions d'habitants pateixen insomni crònic. Una xifra considerablement alta tenint en compte com n'és d'important descansar degudament.

Què és i què consisteix l'insomni?

S'entén com a insomni la falta o la mala qualitat del son. Un fet que afecta tant la vida social, com les activitats físiques i mentals dels qui ho pateixen. Tot i això, no tothom ho ha d'experimentar de la mateixa manera, ja que poden variar diferents factors.

Els especialistes assenyalen que l'insomni pot ser puntual i ocasional com a conseqüència d'un esdeveniment pertorbador (molèstia, dol, malaltia física de curta durada, ambient sorollós, etc.).

Una dona dormint.
L'insomni pot ser temporal o crònic   | Getty Images

Encara que, de vegades, aquests episodis poden allargar-se i convertir-se en una afecció crònica. Això passa quan els trastorns del son es presenten més de tres cops per setmana, durant més de tres mesos. A més, cal destacar que és un problema que afecta tant adults com joves.

Quines són les causes de l'insomni i per què dormim malament?

Entre les causes més comunes trobem el ficar-se al llit a hores diferents, fer llargues migdiades o no tenir un lloc adient per dormir (massa llum o soroll)... Per això, en comptades ocasions, la solució és possible canviant els nostres mals hàbits de son per alguns més sans.

Alhora, no dormir correctament pot estar relacionat amb un alt consum d'estimulants (com el te o les begudes amb cafeïna) o un consum abusiu d'aliments. Com a precaució, els especialistes recomanen que es presti una atenció especial a la nostra dieta, ja que podria ser la culpable dels nostres problemes a l'hora d'anar a dormir.

Què ha de contenir el nostre sopar perfecte per dormir bé?

Curiosament, hi ha un superaliment que pot ser molt beneficiós a l'hora d'ajudar-nos a agafar el son. Saps quin és? Efectivament, es tracta de la civada. Per la seva riquesa en nutrients (ferro, zinc, fòsfor) i vitamines.

Plats de menjar sa a Reus.
Un sopar saludable ha de ser també nutritiu   | Cedida

A més, es converteix en un aliment energètic i reconstituent, sent considerat com un aliment 'saludable', molt recomanat per a nens i convalescents.

Però sabies que també és molt beneficiós per ajudar-nos a agafar el son? Això és perquè és un tranquilitzant i sedant natural, gràcies a la presència d'avenina en la seva composició.

Aquest component actua contra el nerviosisme, de manera que és perfecte contra l'estrès i l'insomni. Seguint en aquesta línia, un gran nombre d'estudis demostren que l'avenina té efectes positius sobre l'ansietat i el nerviosisme, per tant no dubtis a incorporar-la a la teva dieta.

Així mateix, gràcies a la seva riquesa en vitamines del complex B, la civada ajuda a desenvolupar, mantenir i equilibrar el bon funcionament del sistema nerviós.

Però el seu poder no acaba aquí. La civada ha estat considerada una font natural de melatonina, un dels components amb més importància a l'hora d'equilibrar els cicles de son. El seu consum facilita que ens sentim més somnolents i ens permet agafar son fàcilment.

Com menjar civada per dormir bé?

Per sort per a tu, la civada és un aliment molt versàtil que et permetrà ser original a la cuina. Pots elaborar creps i combinar-les amb els aliments que més t'agradin. Aquesta opció us permetrà combinar-les tant amb aliments dolços com salats.

A més, també pots aprendre a preparar porridge de civada, una opció molt interessant tant per esmorzar com per sopar. Això sí, has de tenir molt de compte: l'excés de civada pot originar flatulències, per la qual cosa, al final, no podrem gaudir dels beneficis si ens causa aquest inconvenient.