Preocupació a la Costa Brava per l’augment de les festes privades multitudinàries i il·legals a zones protegides, especialment en cales de difícil accés. En aquest sentit, l’associació ecologista Salvem el Golfet alerta d’aquesta situació avisant que els esdeveniments que s’hi celebren són de tipus ‘botellón’.
Concretament, l’entitat explica que el passat dissabte, 10 d’agost, una d’aquestes festes va concentrar a prop de 40 embarcacions en un espai protegit de la zona de Castell-Cap Roig, mentre que assegura que l’any passat ja es feien esdeveniments d’afluència massiva de persones que tenien un greu impacte ecològic. Aquest és el cas de la Cala d’en Massoni, un tresor del Baix Empordà que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i que rep aquestes preocupants visites. En aquest vídeo es pot veure un dels recents esdeveniments:
@ajpalafrugell Aquesta gent té permís per fer aquesta festa a Cala Masoni? Hem trucat a @mossos, però no ha vingut ningú. #caproig#espainaturalprotegitpic.twitter.com/RkZVeVoL4z
— Mariona (@MarionaRoca1) July 13, 2019
Crida a les institucions perquè moguin fitxa
Davant d’aquesta preocupant situació que ha posat en alerta els habitants de la Costa Brava, l’entitat Salvem el Golfet ha fet una crida a les administracions perquè moguin fitxa i es posi solució a aquesta problemàtica. En aquest sentit, demanen que se senyalitzin aquestes zones per tal d’evitar aquestes activitats.
De fet, l’entitat denuncia que les àncores de les embarcacions malmeten el fons marí, mentre que ja s’han presentat instàncies als ajuntaments de Palafrugell i de Mont-ras demanant que es prenguin mesures. En declaracions a ‘TV3’, l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, ha explicat que els consistoris no tenen competències per dur a terme mesures d’aquestescaracterístiques, sinó que la vigilància en aquests punts depèn de la «Guàrdia Civil marina».
Un dels punts que pateix greument aquesta problemàtica és la cala de la Banyera Russa, també inclosa a la catalogació d’espais protegits a nivell ambienta, patrimonial i paisatgístic, ja que, juntament amb la Cala d’en Massoni, forma part del PEIN Castell-Cap Roig i de la Xarxa Natura 2000.