Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La Terra assoleix nivells de CO² mai vistos en milions d’anys

En concret, s’han superat les 415 parts per milió, una dada mai vista els darrers centenars de milers d’anys. Un exemple més de la gravetat del canvi climàtic al nostre planeta

La contaminació provoca terribles problemes cardiorespiratoris i intensifica l'efecte hivernacle. | CEDIDA

 

Dada molt greu la que s’ha registrat aquests últims dies al nostre planeta a causa del canvi climàtic accelerat per l’escalfament global que està generant la nostra contaminació. En concret, s’ha batut un rècord, el de concentració de diòxid de carboni en l’atmosfera de la Terra, ja que aquest dilluns s’han superat les 415 pars per milió (ppm). Una xifra mai vista en la nostra història, ja que ens hem de remuntar a milions d’anys enrere per trobar dades similars.

Com a mínim, en tots els darrers 800.000 anys mai el nostre planeta s’havia ni apropat a aquesta xifra.  Les dades es van registrar aquest cap de setmana des de l’Observatori Mauna Loa, a Hawaii (Estats Units). Aquesta xifra ha posat el crit al cel en el món dels científics però també entre els col·lectius ecologistes. L’educador mediambiental Bill McKibben, per exemple, se n’ha fet ressò al seu compte de Twitter:

Les greus conseqüències dels alts nivells de CO²

Tot i els constants advertiments i les alertes que molts col·lectius ecologistes i experts en la matèria porten fent des de fa molts anys, la contaminació no ha cessat a la Terra, especialment als països emergents i al conegut com a primer món i grans potències mundials. Això ens ha dut a la greu situació mediambiental que vivim a dia d’avui i que sembla irreversible.

L’augment dels nivells de CO² a l’atmosfera és més greu del que sembla i els seus efectes ja els notem. L’augment d’un grau de la temperatura global ja és una realitat, i es preveu que a finals d’aquest segle aquest increment serà de com a mínim 2º amb la desfeta del gel àrtic a l’estiu, una pujada de mig metre del nivell del mar i la desaparició de molts ecosistemes, amb l’extinció de fins a un milió d’espècies animals que això suposarà.