Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.

Aragonès s'imposa a Borràs en un debat correcte de Chacón i amb una Sabater desencertada

Les tensions entre JxCat i ERC afloren només amb els retrets mutus d'acord amb el PSC

Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat.
Pere Aragonès i Laura Borràs, candidats d'ERC i JxCat. | ACN

El debat de TV3 celebrat aquest dimarts a la nit deixava Alejandro Fernández (PP) com el candidat més còmode en la dialèctica, en un debat en què el candidat popular, però també Salvador Illa (PSC) i Pere Aragonès (ERC) van defensar les seves posicions amb comoditat. En el pla estrictament independentista, doncs, l'actual vicepresident del Govern i candidat republicà va imposar-se a la seva principal rival, la candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs. La cap de cartell de la formació 'puigdemontista' no s'ha acabat de trobar còmoda en el format: ja li va passar a 'La Vanguardia' i a 'TVE', i aquest dimarts ho confirmava a 'TV3'.

Aragonès s'imposa a Borràs amb certa facilitat

Aragonès tenia clara la seva estratègia: buscar la confrontació amb Salvador Illa. Els republicans són conscients que atrauen vot independentista si són capaços de dibuixar que els comicis són un duel entre ERC i el PSC. Aquest dimarts, Aragonès s'ha mostrat sòlid en els seus arguments i ha adoptat cert to presidencialista durant la dinàmica del debat. En definitiva, una nit que es podria qualificar de rodona per als interessos del cap de llista d'Esquerra Republicana que, a més, va sortir indemne del principal atac —l'únic atac directe, de fet—, fet per Laura Borràs.

La candidata de JxCat intentava assenyalar el 'perill' que ERC pacti amb el PSC després del seu suport al PSOE a Madrid. Aragonès, amb la resposta preparada, se'n va sortir i li va deixar, de retruc, una referència al pacte de la Diputació de Barcelona en què els de Borràs donen suport als socialistes en detriment d'ERC. Habitualment molt hàbil en les seves intervencions oratòries, Laura Borràs va pecar aquest dimarts, de nou, de no entrar en el cos a cos amb la resta de candidats.

Això la va impedir lluir-se en molts moments del debat i es va mantenir força al marge en el bloc econòmic i pandèmic del debat: només el procés, 'leitmotiv' del corpus ideològic de JxCat va tornar cert protagonisme a Borràs a la segona part —insuficient per acomplir les expectatives que aixeca la candidata de Carles Puigdemont.

Chacón, correcta; Sabater, malament

Les altres dues candidates independentistes del debat van jugar un paper més discret. Amb tot, Àngels Chacón (PDeCAT) va tirar de programa i va col·locar amb habilitat el seu missatge al llarg dels quatre blocs. Novament va atacar la CUP, en una estratègia clara que passa per mostrar-se com els principals antagonistes dels anticapitalistes, i va buscar deixar en evidència una Laura Borràs que no entrava al joc. Chacón, correcta i sense moments brillants —però tampoc grans mancances—, va ser ideològicament transparent i, amb intervencions planes, va intentar seduir els votants que permetin al Partit Demòcrata mantenir la seva representació parlamentària.

Molt més incòmoda es va mostrar la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, probablement la candidata menys afortunada en el debat de TV3. Nerviosa i fins i tot tremolosa en els primers minuts, a Sabater li va costar entrar en debat i va fracassar en els moments de batalla dialèctica, amb to dubitatiu i, fins i tot, va donar la sensació de poca preparació —Aragonès va furgar en la ferida quan no sabia de quina reforma fiscal estava parlant. La candidata cupaire, un dels grans noms del municipalisme independentista català, va punxar i caldrà veure si això acaba tenint algun efecte en l'expectativa electoral dels anticapitalistes.