Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

El Govern comunicarà als partits polítics l'ajornament de les eleccions del 14-F

L'actual situació epidemiològica fa impossible la celebració dels comicis | Un informe de Salut situa el pic d'ingressats a l'UCI el 14 de febrer

Meritxell Budó i Pere Aragonès
El Govern comunicarà divendres la decisió d'ajornar les eleccions catalanes | ACN

L'empitjorament de la situació sanitària fa impossible la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya el pròxim 14 de febrer, segons 'El Periódico'. El Govern de la Generalitat es reunirà aquest divendres amb les formacions polítiques per a comunicar la decisió d'ajornar  els comicis, i intentarà arribar a una data de consens. En cas contrari, la decisió caurà en mans del Consell Executiu.

Tot això després d'una setmana en què hi ha hagut formacions que han apostat fins a l'últim moment en què se celebrin com estava previst. A última hora de dijous, el PSC es va mostrar favorable a celebrar-los al març, amb el govern espanyol garantint la seguretat. Preocupa, segons 'El Periódico', especialment la impossibilitat de garantir el dret a vot de tots els contagiats, sobretot tenint en compte el darrer informe de Salut, que situa el pic d'ingressos a l'UCI just el 14 de febrer.

El Govern cerca el màxim consens sobre les eleccions

El Govern ha expressat des del primer moment que la seva voluntat és aconseguir el màxim consens entre els grups per garantir la legitimitat de les eleccions, però la consellera de Presidència i portaveu de l'Executiu, Meritxell Budó, ja va avisar que la decisió final correspon al Govern, sobretot si no hi ha un acord.

Amb l'objectiu fixat per la Generalitat de cercar l'equilibri per garantir el dret fonamental a vot i garantir la salut pública de la ciutadania, tant Govern com partits afronten la reunió del divendres amb diferents posicions, encara que tot apunta al fet que l'ajornament és l'opció més probable. Fonts de l'Executiu català ja van assegurar el dijous a Europa Press que el Govern es decanta per posposar els comicis més enllà de la Setmana Santa, encara que la decisió no està presa.

En el cas de decidir l'ajornament, el Govern haurà d'aprovar un decret en el qual és probable que inclogui la nova data, que podria ser al maig per deixar almenys un mes i mig de temps després de Setmana Santa, quan probablement hi haurà un increment de la mobilitat i un consegüent increment dels contagis.

Debat sobre la potestat de la Generalitat per ajornar unes eleccions

Un altre dels esculls a tenir en compte en la taula de partits d'aquest divendres és el debat sobre si la Generalitat té o no la potestat i la capacitat legal d'ajornar unes eleccions, si així ho decideix.

El PSC va ser el primer a posar en dubte la competència del Govern per fer-ho i aquest dijous el ministre de Justícia, Juan Carlos Camp, ha advertit que la suspensió de comicis no està contemplada en la llei electoral i ha demanat cautela perquè veu una falta de previsió legal: «Suspendre la democràcia pot portar coses que no són bones per a la democràcia».

D'altra banda, des de la Generalitat defensen que tenen cobertura legal per posposar la cita electoral pel coronavirus i s'escuden en l'exemple de Galícia i el País Basc, a més d'estar preparant un informe jurídic que, segons fonts de l'Executiu, donarà seguretat jurídica a un hipotètic ajornament.

De fet, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ja va emetre al setembre un dictamen que avalava aquesta possibilitat i en el decret de convocatòria del 14F signat pel vicepresident, Pere Aragonès, es va incloure una anotació en el preàmbul que contemplava l'opció de posposar les eleccions pel coronavirus, encara que no concretava en quin supòsit epidemiològic es podria decidir retardar-los.

Trobada aquest divendres per discutir l'ajornament dels comicis

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé; el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyaran aquest divendres el vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la reunió que mantindran amb els partits amb representació parlamentària sobre les eleccions al Parlament programades per al 14 de febrer.

La trobada tindrà lloc a les dotze del migdia i es discutirà un ajornament dels comicis. El PSC, única formació que hi estava en contra, ha anunciat aquesta nit que proposarà que es facin el març.