Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Quim Torra

El Govern acorda portar l'Estat als tribunals per impagaments

Reclamen un total de 1.317 milions d'euros, procedents de la millor recaptació del 2019 i d'una part de l'IVA del 2017 que s'havia de liquidar aquest any

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el president de la Generalitat, Quim Torra, a la taula del Consell Executiu
El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el president de la Generalitat, Quim Torra, a la taula del Consell Executiu | ACN

 

El Govern català portarà l'Estat Espanyol als tribunals. Ho ha acordat en el consell Executiu d'aquest dimarts. La petició l'ha fet el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda Pere Aragonès, tal com va anunciar en una compareixença de la setmana passada al Parlament de Catalunya. La Generalitat ha acordat iniciar accions legals contra el govern espanyol per l'impagament d'una part dels recursos del sistema de finançament que el ministeri d'Hisenda havia de transferir a la Generalitat aquest 2019.

Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió. Ha explicat que reclamen un total de 1.317 milions d'euros, procedents de la millor recaptació del 2019 i d'una part de l'IVA del 2017 que s'havia de liquidar aquest any. 

El Govern acorda iniciar accions legals

Aquest acord és el pas previ a la presentació d'un recurs contenciós-administratiu. El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ja va avançar el 21 d'agost que el Govern prendria aquesta mesura avui, durant el primer Consell Executiu del nou curs polític.

L'executiu de Quim Torra considera que el govern espanyol en funcions vulnera la llei en incomplir les seves obligacions financeres envers la Generalitat.  Tal com ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa d'aquest migdia, l'executiu considera que la Moncloa està incomplint les responsabilitats financeres envers la Generalitat que fixa la llei 22/2009, reguladora el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia.

Pla obert de la taula del Consell Executiu del 27 d'agost del 2019 amb el president Torra i els consellers
Pla obert de la taula del Consell Executiu del 27 d'agost del 2019 amb el president Torra i els consellers | ACN

 

D'acord amb la llei, l’Administració General de l’Estat està «obligada» a fer efectius els lliuraments a compte (bestretes) perquè les comunitats puguin fer front a les seves obligacions legals, i aquests lliuraments s’han d’actualitzar en funció de l’evolució prevista de la recaptació. 

Malgrat que el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 va ser rebutjat, el seu l’avantprojecte sí que va ser aprovat pel Consell de Ministres, raó per la qual es compleix el requisit establert a la llei 22/2009 perquè les bestretes es facin efectives. 

Reclamen 1.317 milions d'euros

Tanmateix, a hores d’ara la bestreta del 2019 no ha estat actualitzada, el que comporta un «perjudici» per a la tresoreria de la Generalitat, segons insisteix l'executiu de Torra. Els recursos retinguts s’eleven a 1.317 M€, que inclouen 874 M€ corresponents a l’actualització de la bestreta per la millor recaptació tributària de l’any 2019 i 443 M€ procedents d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir l’any 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats equivalent a la recaptació d’un mes.

Aquest deute s’hauria d’haver retornat l’any 2019, amb la liquidació de l’IVA de l’exercici 2017. A la roda de premsa, Budó ha criticat que el govern de l'Estat projecti els seus «problemes interns» a la resta d'administracions.

També et pot interessar...