La JEP de Barcelona demana al Parlament que nomeni el substitut de Torra en 48 hores

«Cas de no rebre cap resposta, l'emetrem d'ofici», alerten des de la Junta Electoral Provincial

La Junta Electoral Provincial —JEP— de Barcelona ha demanat aquest dijous al secretari general del Parlament, Xavier Muro, que concreti qui ha de substituir al president Quim Torra com a diputat en el Parlament després que el Tribunal Suprem hagi dictat fer efectiva la retirada de la seva acta.

En l'acord de la JEP, es recorda que la mateixa Junta va deixar vacant el 10 de gener la credencial de Torra i va emetre una nova credencial per al següent membre de la seva llista electoral -—JxCat-—, Ferran Mascarell, perquè el substituís.

No obstant això, l'expresident Carles Puigdemont el dia 7 de gener va renunciar a la seva acta de diputat per a poder exercir en l'Europarlament —és incompatible ocupar un escó en les dues cambres alhora—, per la qual cosa l'acta de Ferran Mascarell correspondria a la substitució de Puigdemont i no de Torra.

Mascarell no pot ser el substitut de Torra

«Quan aquesta Junta va emetre la credencial a favor del senyor Mascarell en substitució del senyor Joaquim Torra, a conseqüència de declarar la seva vacant, desconeixíem de la certificació emesa pel Secretari del Parlament, la qual hem conegut ahir», explica la JEP en referència al fet que no tenien coneixement que Pugidemont ja havia renunciat a la seva acta.

Ara que ja tenen coneixement d'això, entenen que la renúncia de Puigdemont com a diputat «desplega efectes jurídics de substitució a favor del primer de la llista, que és Ferran Mascarell», és a dir, la Junta assumeix que si Mascarell és el substitut de Puigdemont no pot ser-ho de Torra.

Per part seva, Torra havia demanat al Suprem com a mesura cautelar no aplicar l'acord de la JEC que demanava substanciar la seva inhabilitacióa l'espera que el mateix Alt Tribunal es pronunciés en sentència ferma sobre la inhabilitació que havia dictat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya —TSJC— per haver mantingut la pancarta del llaç en la Generalitat durant un període electoral, però el Suprem aquest mateix dijous, ha desestimat la petició de Torra.

Per això, la JEP, per a poder materialitzar la vacant de Torra, demana a Muro que «en el termini de dos dies emeti certificació de la persona que consta com a següent de la llista després de Ferran Mascarell».

«Cas de no rebre cap resposta, l'emetrem d'ofici»

Quan un diputat renuncia a la seva acta o la perd, li substitueix el següent de la llista electoral tret que aquest diputat renunciï perquè el partit situï a algú situat més enrere en la llista, alguna cosa que JxCat no ha realitzat ni amb Puigdemont ni amb Torra, especialment en aquest últim cas perquè no reconeix l'acord de la JEC.

«Cas de no rebre cap resposta, l'emetrem d'ofici, d'acord amb la llista presentada per la formació política de JxCat en les eleccions del 21 de desembre del 2017», adverteix la Junta, de manera que si JxCat no trasllada a Muro la seva decisió i aquest no li ho transmet a l'òrgan electoral, la Junta emetrà una credencial a favor de Maria Senserrich, que és la que correspondria seguint l'ordre de la llista.

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari