Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez i Quim Torra, a la reunió mantinguda al Palau de Pedralbes el 20 de desembre de 2018.

Sánchez diu 'no' a Torra: El desconfinament el gestionarà l'Estat

El president de la Generalitat insisteix en recuperar competències

Pedro Sánchez i Quim Torra, a la reunió mantinguda al Palau de Pedralbes el 20 de desembre de 2018.
Sánchez diu no a Torra: El desconfinament el gestionarà l'Estat | Catalunya Diari

Pedro Sánchez ha tornat a rebutjar la demanda de Quim Torra i d'altres presidents autonòmics de recuperar competències de cara al desconfinament que es desplegarà durant les setmanes vinents a tot el territori espanyol. 

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

El Govern català fa dies que insisteix en el fet que una desescalada del desconfinament hauria de passar per les autonomies, de manera que aquestes recuperessin les competències perdudes durant l'estat d'alarma i gestionar una rebaixa de les limitacions en funció de cada territori. 

El president Torra no és l'únic que demana aquesta opció, ja que la majoria d'autonomies, especialment les que tenen més història en la gestió pròpia dels seus recursos, han fet propostes similars. Les illes Canàries han demanat començar el desconfinament a la seva regió, la menys afectada des de fa setmanes pel coronavirus.  Andalusia, Galícia i el País Basc també volen gestionar una desescalada adaptada a la realitat de cada regió.

El desconfinament serà liderat per l'Estat

Però el govern espanyol insisteix en el fet que aquesta desescalada es farà sota un «comandament integral» únic liderat per l'Estat. Sánchez escuda la decisió en què les mesures que s'aniran implementant, com la de la sortida dels nens de casa o la possibilitat de sortir a fer exercici físic al carrer que ha anunciat aquest dissabte, seran controlades de forma central, motiu pel qual necessitarà la màxima coordinació, cosa que la gestió de les autonomies no podria permetre. 

En aquest sentit, Sánchez ha recalcat que el desconfinament no serà igual per a tots els territoris, però sí que s'aplicaran les mateixes regles per a tots: «No avançarem a la mateixa velocitat, però sí que seguirem les mateixes regles», ha matisat. 

El president espanyol, en la seva compareixença d'aquest dissabte, ha afirmat que dimarts presentarà un pla de desescalada basat en el criteri d'experts i que s'estendrà al llarg del maig i potser del lluny. Segons ha explicat, aquest pla està traçat «amb molta antelació» i s'hi ha estat treballant durant més de tres setmanes. 

Serà en aquest document, que presentarà en roda de premsa, on es definirà el sistema de marcadors que establiran les respostes en cada situació per transitar cap a «la nova normalitat»,  que ja ha avançat durarà fins que hi hagi una vacuna per la Covid-19.

És de suposar que aquest pla inclourà noves mesures més enllà de les que ja es coneixen, la sortida dels nens i l'exercici físic al carrer, com ara la reobertura de comerços o el tipus d'actuacions contemplades en cas que les dades de la pandèmia empitjoressin en les setmanes vinents.