Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Torra amenaça ERC i PDeCAT amb una crisi si aproven els pressupostos de Sánchez

Tant els grups independentistes com el Govern han assegurat que qualsevol decisió en relació als PGE serà consensuada

Torra avisa que hi haurà crisi al Govern si els grups independentistes aproven els pressupostos de Sánchez
Torra avisa que hi haurà crisi de govern si els grups independentistes aproven els pressupostos de Sánchez | Cedida

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest dimecres al vespre que hi haurà una crisi de govern en cas que PDeCAT o ERC avalin els pressupostos de Pedro Sánchez  sense que hi hagi un acord al respecte entre l’executiu i les forces independentistes. «Si això passes hi hauria una crisi de govern, certament», ha assegurat Torra en un acte amb subscriptors de ‘Vilaweb’ on se li ha preguntat sobre la possibilitat que algun dels grups independentistes votés finalment a favor dels comtes de Sánchez.

Torra ha insistit que l’independentisme no pot aprovar aquests pressupostos si no hi ha un gest clar sobre l’autodeterminació, i que no hi haurà cap més xec en blanc al govern de Sánchez, fent referència al suport de l’independentisme a la moció de censura contra Rajoy.

Qualsevol decisió serà consensuada

Tant des dels grups independentistes com des del Govern s’ha assegurat els darrers dies que qualsevol decisió en relació al projecte de pressupostos serà consensuada, i s’ha insistit que no recolzaran els comptes si no hi ha cap moviment del govern del PSOE sobre les reclamacions en relació a l’autodeterminació.

  • Més notícies relacionades: Torra convocaria eleccions després del judici del procés 

Tot i que una posició contrària al pressupost de Sánchez no vol dir una renúncia al diàleg, ha afirmat Torra. «Seguirem dialogant, intentarem que el govern espanyol segui amb nosaltres a dialogar». Alhora el president de la Generalitat veu un problema amb la negativa de l’estat a voler dialogar sobre el dret d’autodeterminació.

Torra insta a Sánchez a ser «valent», a prendre una «decisió política»
Torra insta a Sánchez a ser «valent», a prendre una «decisió política» | Cedida

 

Torra reitera la seva posició respecte dels PGE

Aquest mateix dimecres al matí, en una roda de premsa al Palau de la Generalitat, el president ja havia anunciat que mantindria un «no» tant a l’aprovació com a la tramitació dels pressupostos de l’Estat si el govern espanyol no fa un «moviment polític» per abordar l'autodeterminació.

Torra ha advertit que «no s'ha mogut res» respecte de les peticions dels independentistes al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. I per tant: «Som on érem». Per això  ha instat Sánchez a ser «valent», a prendre una «decisió política», i a fer un pas endavant en «l'exercici del dret a l'autodeterminació».

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

Candidatures unitàries a les europees i a Barcelona

Un dels aspectes que ha remarcat Torra ha estat la necessitat de la unitat d’acció independentista ara que arriben moments decisius, fent referència tant a les convocatòries electorals del mes de maig com l’inici imminent del judici contra els presos polítics a Madrid.

En aquest sentit, ha fet una crida a maldar perquè hi hagi candidatures unitàries independentistes a les europees i a les municipals a Barcelona, on ha assegurat que no renuncia a poder aconseguir una candidatura unitària independentista.

Independentisme

Torra no descarta una candidatura independentista unitària per les eleccions de Barcelona | Flickr.com (SBA73)

 

Reclama la unitat de l'independentisme

El president de la Generalitat ha reconegut que també  es fa la pregunta de per què no hi pot haver unitat dins de l’independentisme en un moment com l’actual, però ha volgut defugir el pessimisme: «Tornem a tenir esperança de tirar endavant el procés».

A més, ha remarcat que el seu objectiu és «fer efectiva la República catalana» i ha afirmat que aquest és el rumb que li va marcar Puigdemont i no pensa canviar-lo. Tot i això, Torra ha reconegut que és un procés complicat i que ens trobem davant d’una situació «inèdita i complexa, amb un impacte emocional que rep la societat catalana».

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Vol assistir al judici contra els presos

D’una altra banda, el president ha anunciat que tenia la intenció d’assistir al judici contra els presos polítics al Tribunal Suprem espanyol tot i que és una qüestió que ha de debatre amb el Govern. També ha afirmat que vol participar en els actes de protesta i les mobilitzacions que es convoquin en contra del judici.

  • Més notícies relacionades: Torra: «No deposaran mai més cap Govern perquè no ens rendirem»

Sobre el judici, Torra ha afirmat que la resposta que s’obtingui haurà de venir, no només de la mobilització ciutadana i de la defensa que facin els presos i els seus advocats, sinó també dels representants polítics. La resposta a la sentència l’haurà de donar el parlament, i en aquest sentit ha anunciat que hi plantejarà una proposició a favor del dret d’autodeterminació.