Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sánchez s'aferra a Catalunya per a no governar en coalició amb Unides Podemos

Sánchez dona per trencades les negociacions amb Iglesias

L'enfrontament pel repartiment de ministeris posa en perill la votació final d'investidura d'aquest dijous

Les negociacions entre PSOE i Podem han quedat estancades a poques hores de la investidura
Les negociacions entre PSOE i Podem han quedat estancades a poques hores de la investidura | Cedida

 

La Moncloa dóna per trencades les negociacions amb Podem després d’una tarda de contactes infructuosos que han derivat en la filtració de les propostes d’una part i l'altra als mitjans.  Queden poc més de cinc hores per la segona ronda de la votació d’investidura  de Pedro Sánchez i aquesta falta d'acord entre els dos partits posa en perill el reintent del socialista per ser reelegit pel Congrés dels Diputats. «Les exigències de Podem són inassumibles, i no s’han mogut d’elles», han afirmat fonts de l’executiu de Pedro Sánchez.

La trencadissa es produeix malgrat la conversa telefònica que han mantingut els líders de les dues formacions, on el candidat a la investidura ha tancat la porta a cedir a Podem competències en les àrees que demanava Iglesias:  Ni Treball, ni Hisenda, ni Transició Ecològica ni Igualtat.  Fonts de Podem han acusat el PSOE de no haver cedit en cap de les àrees socials que reclamava la formació morada.

Sánchez
Sánchez necessita una majoria de 'sí' per ser investit   | CatalunyaDiari.cat

 

La segona votació

La segona votació, nova oportunitat per Sánchez, està convocada a les 14.30 hores al Congrés. En aquesta ocasió Sánchez necessita més vots a favor que en contra, a diferència de la primera, on necessitava la majoria absoluta. Així doncs, el candidat socialista necessita  sumar els vots de Podem i aconseguir  l'abstenció d'Esquerra Republicana o bé el sí del PNV per poder guanyar la segona votació i ser investit com a president.

Si finalment no s'arriba a un acord d'última hora, sorgeixen dues possibilitats: un enteniment al setembre, que seria quan Sánchez podria tornar a intentar ser elegit, encara que ha assegurat que si és així,  no acceptarà una coalició, o bé la celebració d'unes noves eleccions generals el pròxim 10 de novembre, les quartes en quatre anys, segons recull 'ElPeriódico'.

Sánchez ajorna una entrevista a Telecinco

El president del govern espanyol en funcions i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, havia ofert als serveis informatius de Telecinco una entrevista en directe per a aquest dimecres a la nit, enmig de la negociació de la possible coalició de govern entre PSOE i Podem que l'investiria president.

La tensa situació entre les dues parts ha fet que, malgrat que la cadena havia anunciat, ja que emetria en directe l'entrevista a l'informatiu de la nit, l'equip de Sánchez  hagi decidit ajornar l'entrevista per al dijous, tal com ha fet públic Telecinco a Twitter. Aquesta reculada mediàtica s'interpreta en l'entorn de la negociació com una  evidència de les dificultats que travessen les converses.

També et pot interessar...