Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El TS evitarà que els acusats de l’1-O apareguin emmanillats al judici

El Tribunal prepara la vista amb especial cura respecte a la dignitat dels processats

Els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull en una imatge d'arxiu, abans de comparèixer al Tribunal Suprem | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal Suprem (TS) està preparant l’inici de la vista pel cas 1-O amb especial interès en què es percebi des del primer moment que s’actua amb ple respecte a la dignitat dels processats. L’objectiu, segons 'La Vanguardia', és garantir els seus drets i no donar peu a cap polèmica sobre el tracte que rebin. Entre les mesures que es faran  el Suprem evitarà, per exemple, que els acusats apareguin esposats al llarg del judici oral.

El propòsit de l’Alt Tribunal és evitar situacions com les que es van produir quan els líders independentistes van ser encarcerats per decisió de l’Audiència Nacional, a l’inici del procés, a la tardor del 2017, i conduïts a presó de forma que va motivar la protesta de la defensa. Entre les queixes que es van formular en aquell moment es va argumentar que havien estat portats en els vehicles que  van efectuar el trasllat amb les mans esposades a l’esquena i en alguns casos inclús se’ls van dir comentaris irònics o considerats ofensius.  

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Torra demanant llibertat pels presos polítics
Una part del sector social català té una imatge negativa de la justícia | cedida

 

El Suprem vol evitar repetir patrons

El Suprem vol evitar que cap d’aquestes circumstàncies es pugui repetir ara. Segons els magistrats, en sectors socials més o menys amplis, en especial a Catalunya, existeix una imatge negativa de la justícia, proporcionada, entre altres factors, per les decisions que al llarg del últim any han adoptat distintes instàncies europees, que no han accedit a les prestacions del propi Suprem, com per exemple per emetre l’euroordre d’entrega de Carles Puigdemont i altres membres de l’antic Govern.

Aquests antecedents i la certesa de què el cas 1-O acabarà davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha portat al Suprem a extremar la cautela i garantir dels processats en diverses fases del procés. En mitjans de l’Alt Tribunal s’ha subratllat que  en ocasions aquesta precaució ha pogut traduir-se en una major lentitud del propi procediment, en perjudici dels drets dels acusats a un procés sense dilacions.

El magistrat Manuel Marchena, durant la vista prèvia del judici del 1-O, el passat 18 de desembre
El president de la Sala d’Enjudiciament, Manuel Marchena, ja ha demanat el retorn dels acusats a les presons de Madrid | Cedida

 

Aquesta precaució es podria traduir en una major lentitud del procediment

En tot cas, el procés ja ha arribat a una fase decisiva, la del judici oral, i l’objectiu del Suprem és que discorri  sense incidències, a la vista de l’opinió pública, i de manera que s’observi amb rigor els drets i garanties de les parts. D’aquí, en gran mesura, que les sessions es vagin desenvolupar tres dies a la setmana, perquè es pugui avançar sense pausa, però alhora sense pressa. El Suprem vol amb aquesta mesura assegurar que tant abocats com familiars tinguin suficients temps per anar i tornar de Barcelona els caps de setmana, entre d’altres.

Durant la fase d’institució, abans del trasllat dels presos a presons catalanes, van ser continuades les queixes per la minva de drets que suposava la dificultat d’un contacte més o menys freqüent dels lletrats amb els seus defensats per preparar interrogatoris i diligències. El president de la Sala d’Enjudiciament, Manuel Marchena, ja ha demanat el retorn dels acusats a les presons de Madrid, que haurà de ser efectiu en els pròxims dia 28 de gener. Per això es vol assegurar que els advocats tinguin temps i condicions necessàries per preparar les seves estratègies.

Imatge del Tribunal Suprem a Madrid
Els magistrats no abandonaran al migdia la seu de l'Alt Tribunal per evitar el contacte amb la premsa | Cedida

 

El Suprem no aplicarà literalment l’article 644

En la carta que el Suprem ha remès a Interior perquè els presos siguin traslladats l’última setmana de gener es fa constar que no s’ha volgut aplicar literalment l’article 644 de la llei d’Enjudiciament Judicial, que senyala que els acusats seran conduïts a la ciutat on s’hagi de celebrar el judici amb «una antelació mínima de trenta dies». El motiu d’aquesta decisió  es deu a què «les exigències temporals» no han d’actuar «en detriment de la seguretat que ha de presidir el trasllat dels presos, el seu dret a què el trasllat es verifiqui en condicions que respectin la seva dignitat i els drets de tot acusat a un procés sense dilacions indegudes».

Per evitar una excessiva exposició mediàtica els magistrats no abandonaran al migdia la seu de l’Alt Tribunal per dinar sinó que ho faran allà mateix, evitant que hagin de sortir al carrer i les preguntes de la premsa. Encara queden per tancar diversos aspectes com si els presos també romandran en el Suprem durant el migdia, tot i que està per determinar, ja que el Suprem no té dependències específiques previstes per detinguts ni cel·les.