Un home sorprès assenyalant un rètol de CaixaBank.

Comunicat urgent de CaixaBank a tots els seus clients: oficial, els rumors són certs

CaixaBank respon als dubtes sobre un aspecte de la declaració de la renda que pot marcar la diferència

Amb la campanya de la declaració de la renda en marxa, CaixaBank ha llançat un missatge molt clar a tots els seus clients. Davant els dubtes sobre què fer si s'ha estat víctima d'un engany, l'entitat bancària ha volgut aclarir un punt important. I és que pot alleujar, almenys fiscalment, el cop econòmic.

Perquè sí, les pèrdues de diners provocades per una estafa es poden deduir en l'IRPF. Una mesura que molts desconeixen i que pot suposar un estalvi rellevant.

Una dona somrient amb polzes cap amunt, un edifici de CaixaBank i mans intercanviant bitllets d?euro.
Amb aquest comunicat, CaixaBank reforça el seu paper com a entitat propera als ciutadans | Google Maps, Jacqueline Caballero, Photodjo de Getty Images, catalunyadiari.com

CaixaBank aclareix com actuar davant una estafa econòmica

El banc ha detallat en el seu comunicat que aquestes pèrdues patrimonials derivades de fraus o enganys es poden reflectir en la declaració de la renda. No importa si l'engany s'ha produït a través d'internet, mitjançant una transferència bancària enganyosa o amb un mètode més tradicional. El rellevant és demostrar que els diners no s'han pogut recuperar i que l'engany ha generat un perjudici econòmic real.

Aquestes pèrdues no es tracten igual que aquelles derivades de la venda d'un immoble o d'inversions. Tenen el seu propi espai en l'IRPF, dins de la base imposable general. I permeten al contribuent compensar part dels seus ingressos amb els diners perduts, reduint així l'impost a pagar.

Quines condicions s'han de complir per optar a la deducció

Això sí, CaixaBank recorda que aquesta possibilitat no és automàtica. El primer requisit és que la quantitat estafada no pugui ser recuperada. Si existeix alguna opció de reemborsament, la deducció no és vàlida i, a més, és obligatori comptar amb documentació que doni suport al cas.

Un home somrient amb una samarreta blava apareix davant d?una sucursal de CaixaBank, amb una imatge superposada d?una mà sostenint bitllets d?euro.
Des de CaixaBank insisteixen que el més important és actuar amb rapidesa | Google Maps, Minerva Studio de Getty Images Pro, Baris Kaykusuz, catalunyadiari.com

Entre els papers més rellevants figuren la denúncia policial, el justificant que ha estat admesa a tràmit i qualsevol prova relacionada amb l'engany. Això inclou correus electrònics, captures de pantalla, comprovants de transferències o qualsevol altra evidència que demostri el que ha passat. També es recomana comptar amb un escrit de l'entitat financera —si és el cas— que confirmi que s'ha investigat i que no ha estat possible revertir el dany econòmic.

Com incloure la pèrdua patrimonial en la declaració de la renda

Els clients de CaixaBank que desitgin aplicar aquesta deducció han de prestar atenció a l'apartat concret que figura en el formulari de l'IRPF. L'espai que s'ha de completar s'anomena “pèrdues patrimonials no derivades de la transmissió”. És aquí on es detalla l'import perdut i s'adjunta, en cas de requerir-se, la documentació pertinent.

Hi ha un límit a tenir en compte: la deducció màxima permesa és del 25 % sobre els ingressos inclosos en la base imposable general. Això significa que no sempre es podrà desgravar el total dels diners perduts d'una sola vegada. Si la quantitat excedeix aquest percentatge, la resta es pot compensar en els quatre anys següents.

Dona pensativa davant d'una sucursal de CaixaBank.
CaixaBank convida els seus clients a consultar els seus canals oficials per resoldre qualsevol dubte | Google Maps, Dean Drobot, catalunyadiari.com

Què passa si es recuperen els diners després

CaixaBank també ha volgut tranquil·litzar els seus clients sobre una possible situació futura. Si després d'haver declarat la pèrdua a Hisenda s'aconsegueix recuperar els diners, no passa res greu.

L'Agència Tributària simplement demanarà que es retorni la part deduïda en el seu dia, sense aplicar interessos ni sancions. És una correcció fiscal comuna que es resol sense majors conseqüències.