Investigadora observant a través d’un microscopi en un laboratori amb un llaç morat en un cercle a la cantonada superior dreta

Un estudi descobreix al Canadà què marca la diferència contra el càncer: molt fàcil

Un hàbit diari simple podria ajudar molt davant del càncer, segons un nou estudi al Canadà

Un nou estudi presentat als Estats Units ha revelat un avenç esperançador en la lluita contra el càncer. Investigadors canadencs han comprovat que una cosa tan accessible com l'exercici físic pot augmentar significativament la supervivència en pacients amb càncer de còlon. Aquest descobriment ha generat un gran interès entre oncòlegs i professionals de la salut d'arreu del món.

Durant 17 anys, l'equip del Grup Canadenc d'Assaigs en Càncer ha fet un seguiment a gairebé 900 pacients amb càncer de còlon en fases avançades. Un cop finalitzats els seus tractaments de cirurgia i quimioteràpia, la meitat d'ells va ser incorporada a un programa estructurat d'exercici físic durant tres anys. L'altre grup només va rebre material educatiu i recomanacions generals sobre hàbits saludables.

Un científic utilitzant un microscopi amb uns guants blaus posats
L'estudi revela el valor de l'exercici contra el càncer | Getty Images

Exercici físic: el nou aliat en la lluita contra el càncer.

L'objectiu principal de l'estudi era determinar si l'exercici pot actuar com un tractament més, al mateix nivell que els mètodes mèdics tradicionals. A través de caminades ràpides o trotes moderats, entre tres i quatre vegades per setmana, els participants van aconseguir mantenir l'activitat física recomanada. Tot el procés va ser supervisat per professionals especialitzats que van adaptar els exercicis a cada cas.

Els resultats han estat contundents i han canviat la percepció de l'exercici en l'àmbit oncològic. La taxa de supervivència va ser del 90% entre qui va participar en el programa, davant del 83% del grup que no ho va fer. A més, el risc de mort es va reduir un 37%, cosa que es tradueix en una diferència molt significativa en termes clínics.

Persona amb dessuadora vermella i mocador al cap estirant el braç mentre escolta música amb auriculars blancs en un entorn a l’aire lliure
L'activitat física, clau per augmentar la supervivència oncològica | Pexels

Els investigadors han insistit que aquesta intervenció no pretén substituir la quimioteràpia ni la cirurgia. Més aviat, proposen integrar l'exercici com una part complementària del tractament global del pacient. En aquest sentit, recalquen la importància de comptar amb entrenadors i fisioterapeutes als equips mèdics oncològics.

Així està canviant aquest tractament arreu del món.

L'estudi, publicat a la revista New England Journal of Medicine, ha estat dirigit per Kerry Courneya i Chris Booth, experts en exercici i càncer. Tots dos coincideixen que els beneficis de l'exercici són comparables als de molts fàrmacs, i en alguns casos fins i tot superiors. Han remarcat que es tracta d'un tractament segur, econòmic i amb pocs efectes secundaris.

Experts espanyols també han valorat positivament aquesta troballa. Mikel Izquierdo, catedràtic en Ciències de la Salut, ha afirmat que aquest assaig suposa un punt d'inflexió en l'oncologia. Segons ell, el nivell d'evidència assolit és suficient per modificar les guies clíniques actuals i introduir l'exercici com a part del tractament.

Metge en una consulta emplenant un informe
El seguiment personalitzat va impulsar l'èxit del programa | Getty Images

Per a molts pacients, l'acompanyament professional ha estat clau en l'èxit del programa. Alguns d'ells asseguren que sense aquest seguiment personalitzat, no haurien aconseguit mantenir la rutina. La motivació, la constància i el compromís han marcat la diferència al llarg d'aquests anys.

Un hàbit senzill que pot salvar vides.

En els darrers anys, ja s'havia acumulat evidència sobre els beneficis de l'exercici en el benestar dels pacients amb càncer. Se sabia que podia reduir l'ansietat, la fatiga o els efectes secundaris de la quimioteràpia. Tanmateix, aquest estudi ha demostrat per primera vegada que també pot augmentar directament les probabilitats de supervivència.

Els investigadors han obert una nova via per al tractament del càncer que podria canviar milions de vides. El missatge és clar: l'exercici no és només un complement, sinó una eina terapèutica amb base científica. Ara, el repte és fer-lo accessible per a tots els pacients que ho necessitin.