Muntatge amb una dona practicant esport i un cercle on apareix la imatge d'un cervell

José Miguel Láinez, neuròleg: 'Hi ha 5 hàbits perquè el teu cervell sigui sempre jove'

José Miguel Láinez ho detalla en un llibre

El neuròleg José Miguel Láinez ha llançat el seu nou llibre 'Mantén jove el teu cervell'. En aquest, aborda com un estil de vida saludable pot prevenir malalties neurològiques, com l'Alzheimer i altres demències.

José Miguel Láinez compta amb la seva àmplia experiència en el camp de la neurologia. Destaca que mantenir el cervell en forma és possible mitjançant una alimentació equilibrada, exercici regular, un descans adequat i una vida social activa.

Un cervell humà flotant sobre un fons gris
No és tan difícil cuidar el teu cervell | Getty Images

La importància d'un estil de vida saludable.

En el seu llibre, José Miguel Láinez explica que per mantenir la salut cerebral és essencial adoptar hàbits que afavoreixin el benestar físic i mental. “No es diu res que no estigui demostrat científicament, i són mesures fàcils d'aplicar”, afirma el neuròleg. Aquestes pràctiques, segons ell, són fonamentals per reduir el risc de desenvolupar malalties neurodegeneratives a l'edat avançada.

Alimentació equilibrada per a un cervell saludable.

Una de les claus esmentades per Láinez és l'alimentació equilibrada. El neuròleg subratlla que consumir una dieta rica en nutrients essencials, com omega-3, vitamines i minerals, és crucial per protegir les neurones. Aliments com el peix blau, fruits secs, fruites i verdures han de formar part de la nostra dieta diària per assegurar el bon funcionament del cervell.

Exercici físic regular: el motor del cervell.

L'exercici físic també juga un paper vital en la salut cerebral. Segons Láinez, fer activitat física regularment no només millora la circulació i el sistema cardiovascular, sinó que també fomenta la neurogènesi, el procés mitjançant el qual el cervell genera noves neurones. “Només caminant 30 minuts al dia, podem mantenir les nostres capacitats cognitives actives i reduir el risc de malalties com l'Alzheimer”, explica.

Muntatge d'una imatge dels lòbuls cerebrals amb un contrast en blau i groc i una imatge de sucre
Diversos hàbits a tenir en compte, entre els quals menjar sa i fer exercici | Getty Images, E-Noticies

Descans adequat: el cervell també necessita repòs.

Láinez recalca que el descans adequat és essencial perquè el cervell funcioni correctament. El son no només restaura energies, sinó que també permet al cervell processar informació i consolidar la memòria. Durant el descans, s'activen mecanismes que eliminen deixalles metabòliques i reforcen les connexions neuronals.

“Dormir de 7 a 9 hores per nit és clau per preservar les funcions cognitives i prevenir el deteriorament mental”, afegeix l'expert. La qualitat del son ha de ser tan prioritària com els altres hàbits saludables per cuidar el cervell a llarg termini.

Vida social activa: l'estímul per al cervell.

Un aspecte que José Miguel Láinez ressalta en el seu llibre és la vida social activa. Mantenir relacions socials i participar en activitats en grup pot estimular diverses àrees del cervell, cosa que ajuda a prevenir el deteriorament cognitiu. La interacció social, els jocs de taula, el voluntariat o el simple fet de compartir activitats amb amics i familiars són fonamentals per mantenir la ment alerta.