Mossos d'Esquadra al Palau de Justícia de Girona

L'Audiència de Girona revoca la condemna a un conductor borratxo

La sentència conclou que «no es pot descartar que begués després de l'accident»

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha absolt un conductor condemnat a pagar una multa de 1.620 euros i a estar dos anys sense carnet després de tenir un accident anant begut. El sinistre va tenir lloc el 20 d'agost del 2017 al revolt de l'avinguda Europa amb la Ronda Sud de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) quan el conductor va perdre el control del vehicle i va envestir un senyal de trànsit. 

Inicialment, el penal 5 de Girona  el va condemnar per conduir borratxo  però l'Audiència admet els arguments de la defensa, que exposa que va xocar perquè es va adormir  al volant i que  l'alcohol el va consumir després  de l'accident perquè estava nerviós. «El transcurs d'un mínim de 90 minuts entre l'accident i la pràctica de la primera prova no permet descartar que consumís begudes alcohòliques després de l'accident», conclou la sentència.

Absolt d'un delicte contra la seguretat del trànsit 

L'Audiència de Girona ha estimat el recurs de la defensa i ha absolt el conductor. La sentència, d'entrada, exposa que és una dada «indiscutible» que el conductor va donar una taxa superior als 0,60 mg/l d'aire expirat  a les dues proves que li van fer a partir de les 8.41 del matí. En concret, va donar 0,82 a la primera i 0,86 a la segona. Però sosté que el jutjat «no va valorar de forma adequada aquests resultats». 

D'entrada, perquè la sentència situa l'accident cap a les 7.15 del matí, que és quan la Policia Local rep l'avís del sinistre per l'alerta d'un tercer. Segons l'Audiència, no es pot descartar que el xoc s'hagués produït abans perquè «s'ignora el temps que va poder transcórrer  entre que es va produir l'accident i es va avisar». Per això, subratlla que no és inversemblant el relat del conductor. Al judici va explicar que havia tingut l'accident perquè es va adormir al volant però que, després, es va posar nerviós i va anar fins a casa de la seva parella, on va beure dos gots de whisky. 

Audiencia Girona
Considera que «no es pot descartar que begués després de l'accident»   | CatalunyaDiari.cat

 

Estava encara en «fase d'absorció de l'alcohol»

La sentència de l'Audiència posa el focus en què, tot i el pas del temps, el conductor va donar una taxa d'alcohol més elevada a la segona prova que a la primera i que, per tant, estava encara en fase d'absorció d'alcohol. «El major resultat de la segona prova en relació al temps transcorregut de l'accident,  impedeix determinar si en el moment de conduir el nivell d'alcohol superava els 0,645 mg/l d'aire expirat», argumenta el tribunal.

«Del resultat de les dues proves es dedueix que l'acusat es trobava en fase d'absorció de l'alcohol consumit i pel transcurs de mínim 90 minuts des que es va produir l'accident fins que es va practicar la prova, no es pot descartar que després de l'accident l'acusat consumís begudes alcohòliques», conclou la sentència que afegeix que «ben al contrari, resulta versemblant en atenció al període normal de durada de la fase d'absorció». 

També et pot interessar...