Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La caiguda de Julen al pou podria costar quatre anys de presó per negligència

El propietari de la finca i el pouater podrien ser acusats d'un delicte de lesions per imprudència o d'homicidi, si el nen és mort
Rescat de Julen
Els miners d'Astúries es preparen per construir la galeria horitzontal | CatalunyaDiari.cat

 

La justícia comença a parlar de responsabilitats i penes en el cas de la caiguda de Julen al pou de Totalán, a Màlaga. La perforació era il·legal i la Guàrdia Civil continua la investigació, que destinarà culpes per la negligència. Les sancions, administratives i penals, poden estendre's des de 6.000 euros de multa fins a quatre anys de presó

Parlem, primer, d'un delicte de lesions per imprudència, si rescaten viu el petit, o d'homicidi per imprudència, si no sobreviu als ja més de 10 dies atrapat sotaterra. I els responsables de crear la situació de risc que desencadenava la tragèdia serien tant David, propietari de la finca i parella d'una cosina de la família, com Antonio Sánchez, el pouater, si es demostra que no va tancar el forat correctament.

El responsable hauria d'indemnitzar a més els pares del nen i fer-se càrrec del cost del rescat, que implica ja 23 empreses públiques i privades que, per ara, desenvolupen les seves tasques de manera voluntària. Només la maquinària i els materials que s'utilitzen pugen a més de 600.000 euros, segons la Guàrdia Civil, sense comptar els danys ecològics a les finques de la zona pels arbres que s'han hagut d'arrencar.

[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]

Obres il·legals prèvies a la tragèdia

En els dies previs a l'accident, es van realitzar obres a la zona que, segons el pouater, van provocar que es mogués la pedra que havia col·locat sobre el forat. L'empresa de construcció s'enfronta també a penes com a responsable d'unes obres il·legals, que com el pou, tampoc disposaven de l'autorització de la Junta d'Andalusia. I l'Ajuntament multarà l'amo de la finca per tirar-les endavant.

Rescat de Julen
Els treballs de rescat segueixen sense descans després d'onze dies de la caiguda de Julen al pou | CatalunyaDiari.cat

 

La Confederació d'Aigües se suma a la imposició de penes pel cas i multarà l'amo de la finca i el pouater per la il·legalitat del forat. El primer, per no demanar els permisos necessaris que permetessin obrir un pou als seus terrenys. I l'altre, per no verificar que existien aquests permisos que requereix la normativa abans de perforar. La multa, agreujada per la caiguda del petit, serà de 300.000 euros. 

L'operatiu de rescat segueix treballant durament en el túnel vertical paral·lel perquè els miners d'Astúries puguin construir amb seguretat una galeria horitzontal, que connectarà amb el pou on es troba el nen.