Cau una banda especialitzada en el mètode de l’encastament a Barcelona

El grup estava integrat per 14 joves, i els agents van intervenir 32.000 euros en efectiu, dues armes de foc i una gran quantitat de productes

Mossos d'Esquadra
Cau una banda especialitzada en el mètode de l’encastament a BCN | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat a robar en establiments de Barcelona i l'àrea metropolitana pel mètode de l'encastament, i n'han detingut 11 membres, tots espanyols d'entre 20 i 39 anys.

En declaracions als periodistes, el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud, l'inspector Joan Carles Granja, ha assegurat que es tractava «d’un dels grups més actius» a l'àrea metropolitana amb el mètode de l'encastament.

Els membres de la banda acumulaven 189 antecedents

Van arribar a atracar quatre establiments diferents en una mateixa nit, i en quatre mesos van protagonitzar 22 robatoris, 15 dels quals a centres comercials i la resta en establiments independents.

En total, la banda estava formada per 14 persones que acumulaven 189 antecedents per robatoris: només quatre dels membres no tenien antecedents, i sis sumaven més de 10 antecedents, tres n'acumulaven més de 20 i un 50, per la qual cosa Granja els ha considerat un grup amb «gran experiència delictiva» i especialització.

A més, per assegurar la fugida, no dubtaven a fer servir «intimidació i violència» si calia, amb maces que duien per obrir portes i extintors: per exemple, un robatori de l'1 d'abril va acabar amb una persecució amb la Policia Local, en què van provocar que s'accidentés el cotxe patrulla.

Van sostreure 19 turismes

Els investigadors consideren que el grup estava estructurat en tres parts: un nivell de direcció de quatre persones d'entre 20 i 24 anys —que han ingressat en presó provisional—, un nivell operatiu de sis persones amb les quals cometien el robatori i un tercer grup de quatre persones més per a tasques de suport com guardar el material i els diners recaptats amb la venda en el mercat negre.

Utilitzaven cotxes robats —gràcies a material electrònic— per cometre els robatoris, i van sostreure 19 turismes: per a cada cop utilitzaven dos vehicles, un per a l'encastament, motiu pel qual sovint era un tot terreny, i un altre per a la fugida.

La investigació va començar a principis del 2019 quan els Mossos van detectar una sèrie de robatoris amb aquesta metodologia, cosa que els va portar fins al grup de joves amb un alt grau de reincidència i situats a zones limítrofes del nord de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona.

El grup, integrat per 14 joves

Guàrdia Urbana de Barcelona
els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció 1 de Badalona | Guàrdia Urbana de Barcelona

 

Robaven en grups de quatre o cinc persones, principalment a comerços de venda de terminals de telefonia o aparells electrònics, però també en estancs i joieries, d'on s'enduien tots els objectes que podien per vendre'ls després.

Els investigadors van constatar que el grup estava integrat per uns 14 joves de perfil semblant i que vivien a prop, i 11 d'ells van ser detinguts el 14 de maig en una operació policial en la qual es van escorcollar els seus domicilis, mentre que dos més es van presentar al jutjat i un últim membre està en parador desconegut.

Els agents van intervenir 32.000 euros en efectiu

Els agents van intervenir 32.000 euros en efectiu, dues armes de foc i una gran quantitat de productes procedents dels robatoris. D'altra banda, els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció 1 de Badalona el 16 de maig i el jutge va decretar presó per a quatre d'ells i llibertat amb càrrecs per a la resta.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari