María Isabel de la Rosa Cozar

El crim de la venedora de l'ONCE: cas resolt, la confessió d'Andrés

El cambrer ha confessat que va empènyer a María Isabel durant una discussió pels diners que li devia com a comprador habitual de loteria, i després la va asfixiar

Andrés, de 53 anys i cambrer de professió, estava obsessionat amb el joc i gastava molts diners en loteria. Així va conèixer a Maria Isabel, una venedora de l'ONCE del barri Parque Sur d'Albacete. Amb el temps, va contreure un deute que va acabar en una discussió i en l'assassinat de la dona. Aquesta és la principal teoria sobre el que va passar al domicili d'Andrés el dijous 19 d'agost, el mateix dia que va desaparèixer Maria Isabel.

'Chenoa', tal com la coneixia l'entorn més proper, de 44 anys, va ser trobada sense vida en un habitacle construït pel mateix assassí per amagar-la. Dies després, la policia continua investigant per resoldre les incògnites que encara continuen obertes. La principal és aclarir si María Isabel va morir accidentalment, com Andrés ha dit en la seva confessió, o si va ser un crim premeditat.

La hipòtesi de la policia: una empenta mortal i asfíxia

L'home ha confessat que va matar la venedora després que ella caigués a terra durant una discussió. Segons aquesta versió, ella va començar a convulsionar i ell va aprofitar per asfixiar-la, encara que s'apunta que la víctima va ser empesa i el cop podria va ser mortal, suficient per «posar fi a la seva vida a l'instant». Després, va comprar sorra i ciment per aixecar a correcuita un habitacle per tancar-hi el cadàver. Maria Isabel va ser emparedada amb el seu datàfon i un bon nombre de cupons.

L'engany va durar només cinc dies, els que va trigar la policia a cercar a Andrés i trobar el cos sense vida de la víctima. Per ara, la policia dóna per vàlida l'explicació del detingut, encara que la investigació continua en marxa. La titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Albacete ha decretat la presó provisional sense fiança per a Andrés, a qui se li imputa un presumpte delicte d'assassinat.

El mòbil del crim

A més de saber com va morir María Isabel, també serà molt important aclarir el mòbil de l'assassinat. Descartat el crim passional, els agents s'inclinen per un mòbil econòmic. Tot apunta que el detonant de la discussió hauria estat el deute que ell va contreure amb ella com a client habitual. En aquest sentit, la informació oferta per l'entorn de la víctima està sent crucial.

Els veïns asseguren que Andrés i María Isabel es coneixien des de feia temps i que ell era comprador habitual de loteria. De fet, els que el coneixien bé el defineixen com un home amable i gens problemàtic, però enganxat al joc. A Maria Isabel tothom l'estimava molt, i la seva mort ha causat gran impacte en el seu entorn. Les seves amigues van explicar que Andrés sempre portava molta loteria sobre i que li comprava cupons a Maria Isabel des de fa dotze o catorze anys. Durant aquest temps hauria contret un deute que no podia pagar.

D'una banda, asseguren que Maria Isabel no solia fiar als clients i no permetia retards en els pagaments. Però d'altra banda, no descarten que «amb clients de tant de temps, algú deuria diners». Això reforça la hipòtesi sobre el mòbil econòmic, ja que la discussió podria haver-se desencadenat per això.

Cas resolt: així va morir María Isabel

A client i venedora els solien veure molt junts, tot i que no mantenien cap relació sentimental. Ella va desaparèixer a les 5 de la tarda, i quatre hores abans els havien vist junts en un bar. Se sospita que d'allí van anar a casa d'Andrés, segurament per discutir sobre els diners que suposadament li devia. Allà va ser on, segons els primers indicis, ell va empènyer la víctima i la va matar.

Així va començar la recerca agònica d'aquesta veïna tan estimada al barri. La notícia de la seva mort va caure com un gerro d'aigua freda en el veïnat, on el dolor es va barrejar amb la ràbia i la indignació. El mateix dia que els investigadors van trobar el cos de Maria Isabel emparedat, es van endur detingut Andrés, que sortia de casa envoltats de crits d'«assassí». Minuts després, era retirat el cadàver de la víctima enmig d'un silenci sepulcral.

Aquest va ser el tràgic desenllaç d'un crim que ha sacsejat la ciutat d'Albacete. Allà segueixen desaparegudes cinc dones, i en un principi es va especular que podria haver-hi més cadàvers al domicili. Però tot va ser una notícia falsa, i el cas de la venedora de l'ONCE no està connectat amb la resta de les desaparicions.