«Ja no pot empitjorar». Així lamenta el calvari E.V, una dona de nacionalitat dominicana que ha contactat amb Catalunya Diari per denunciar els maltractaments, vexacions, abusos i coaccions de les seves dues exparelles. Tot es remunta a l'any 2002, quan ella —embarassada del seu primer fill— treballava en un bar a Santo Domingo. Allí coneix a J.Q., un home català que li insisteix reiteradament que contregui matrimoni amb ell i visquin junts a Barcelona. Segons relata la denunciant, el susdit es va encapritxar amb ella i l'oferta tenia com a fi que aconseguís els papers.
Arribada a Espanya
En aquells dies, J.Q li donava diners per al passaport i l'esperava des d'Espanya; no obstant això, va decidir prendre un vol cap a la capital dominicana quatre anys més tard davant la negativa de la dona. En paraules d'E.V., just abans hauria «planejat unes noces amb un cost econòmic d'uns 1.500 euros». Suposadament enganyada, s'aventura i ve a Espanya, esperant el seu segon fill —que no era de J.Q, sinó d'un home conterrani. En materialitzar-se el matrimoni, decideixen posar-li al nen el nom del seu pare adoptiu i, a més, el seu primer cognom.
Les seves declaracions sostenen que en el seu nou domicili, en el qual convivia amb la seva sogra, rebia tota mena d'insults i amenaces: «Diàriament, la mare de J.Q. em deia negra de merda i ell, en comptes de protegir-me, li seguia el corrent i m'amenaçava amb el meu fill». Això tan sols era el pròleg de l'infern que viuria la jove en la seva arribada a Espanya. Passa el temps i prolifera el suplici a uns nivells insuportables, per la qual cosa, desemparada pel sistema, decideix ultimar recursos per a aconseguir el divorci.
Divorci i custòdia
El procés d'aquest és evidentment tediós i complicat i més per a una dona immigrant que viu en risc d'exclusió social. No obstant això, aconsegueix fructuosament el seu objectiu. El seu segon fill es converteix llavors en la víctima col·lateral de les coaccions de J.Q, i, conseqüentment, deixa de veure a la seva mare durant un llarg temps fins que signen —l'any 2011— un conveni regulador de la custòdia.
«La guarda i custòdia s'encomana al pare, en J.Q.B, sense perjudici del règim de visites i estades que s'establirà a favor de la mare». En referència a això últim, el document estipula que E.V pot visitar «al fill comú durant el temps i en les condicions i circumstàncies que tots dos acordin a cada moment». Ara, el seu fill, que ja té 12 anys, està «sota les grapes» del seu pare i la seva àvia, sense la possibilitat de veure a la seva mare, que lluita per retrobar-se amb ell des del seu últim record, en la vigília de Reis d'enguany.
Neix el seu tercer fill, amb un presumpte síndrome d'abstinència
Paral·lelament, el 2012 dóna a llum al seu tercer fill, fruit d'una relació amb un home argentí. Cal destacar que l'Hospital de Vall d'Hebron assegura que el petit va néixer amb una síndrome d'abstinència, tot i que E.V ho nega en converses amb aquest mitjà, i que, en conseqüència, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) es va fer càrrec d'ell. No obstant això, amb l'ajuda de la seva mare, E.V aconsegueix que visqui a Santo Domingo amb l'àvia i el seu primer fill —el que va néixer quan va conèixer a J.Q.
En el mateix any, just després de donar a llum, coneix a un altre home. Se'l presenten les seves noves companyes de pis. Al principi, no sent cap atracció per ell; no obstant això, acaba mantenint-hi una relació. Segons relata la denunciant, aquest tenia un objectiu: un pla per a aprofitar-se d'ella amb finalitats pròpies, com la de tenir a algú que li faci les labors de la llar, entre altres. Temps després tenen un fill —el quart d'ella.
En una ocasió, durant una forta baralla verbal, l'home va arribar a perforar-li l'oïda a E.V. També «consumia drogues» i li «robava diners en efectiu per a fer-ho». Paral·lelament, segons explica la denunciant, l'home va ingressar a la presó l'any 2016 per tràfic de drogues. «Va estar a Noruega traficant amb aquesta mena de substàncies. A més, tinc constància que tenia una plantació de marihuana a Castellbisbal».
En sortir de la presó, dos anys després, es va crear un perfil de Facebook fals per a intentar contactar amb ella però ella, desconfiada, li va demanar una fotografia seva i va poder esbrinar de qui es tractava.
Es presentava en tots els llocs de treball d'ella i la van acabar despatxant perquè generava discussions i conflictes en públic, tant en els clubs com en l'últim restaurant on va treballar. El petit, de 4 anys, viu en un centre de la DGAIA —tutelat per la Generalitat— i E.V el visita cada setmana, intentant aconseguir la seva custòdia.
L'esperança de tornar amb els seus fills
Víctimes directes dels infortunis són certament els 4 fills de E.V, que han viscut sense figura materna i pràcticament paterna per culpa del desemparament social cap a la denunciant i el maltractament dels seus exmarits. A contracorrent, neda en l'adversitat amb l'única fi de millorar la seva vida i la dels petits.