Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels pots de gas del riure incautats aquest dimecres a la matinada.

El gas del riure, una nova droga recreativa populartizada a les festes

L'òxid de nitrogen s'ha popularitzat en les festes com a droga recreativa gràcies a que és un producte legal i fàcilment adquirible

Els botellots han estat un dels protagonistes de l'estiu, especialment, per la seva magnitud, a Barcelona. S'han produït desallotjaments, s'ha vist actuar la policia antiavalots, i a més, s'han enxampat moltes festes il·legals, que apunten moltes vegades cap al jovent com un col·lectiu uniforme irresponsable. Sigui com sigui, en aquestes festes s'hi ha vist un producte que no s'acostuma a associar a les festes a la via pública. Es tracta dels globus de colors.

Si l'hi diem gas del riure pot ser que soni més familiar. És l'òxid de nitrogen, un gas que es fa servir en l'automobilística, en la indústria farmacèutica o la gastronomia, però que també és una moda en la nocturnitat. Fa fàcil el riure i l'entreteniment en la nit, és una droga inofensiva, i alguns dels qui surten de nit per Barcelona hi han trobat un recurs.

Així ho explica el diari 'El Caso', que va obtenir un recipient metàl·lic d'aquest gas després que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra desallotgessin la plaça dels Països Catalans. D'entre la brossa que les concentracions nocturnes solen generar, a més d'ampolles de vidre, bosses de plàstic i llaunes, també hi havia recipients de l'òxid de nitrogen.

El recipient localitzat és de la marca Cream Deluxe, que s'utilitza habitualment en l'hostaleria, tant en alimentació, com a conservant o com a carregador de crema, com també en la creació de còctels. El gas es pot trobar a la mateixa botiga en línia de la marca per 28 euros i també en altres botigues, en formats i preus semblants. De fet, 'El Caso' explica que se'n poden trobar de més petits, com els que s'utilitzen per recarregar els sifons.

Els efectes del gas del riure

Segons explica el mateix diari de successos, aquest gas va entrar a l'Estat com un producte de diversió a través de les Illes Balears, exportat per turistes estrangers que l'usen per divertir-se gràcies al fet que és legal. Així, de mica en mica, s'ha anat popularitzant com una droga recreativa.

Inhalar-lo a través dels globus provoca un relaxament muscular que facilita el riure descontrolat, genera efectes psicodislèptics —canvis mentals que alteren la percepció normal i que indueixen al·lucinacions—, i també, un estat d'eufòria i una rebaixa del llindar del dolor. 

Tot i això, aquest producte no és innocu, segons alguns especialistes. Després de ser consumit, pot provocar vòmits, inflamacions, irritació dels ulls, el nas i la gola, reducció de la pressió arterial, del ritme cardíac i respiratori o alteracions en la circulació sanguínia. A més, també pot provocar danys als pulmons i al sistema nerviós, i pot fer perdre el sentit crític i el coneixement. Ingerit en grans quantitats, pot arribar a provocar la mort per asfixia.

Els efectes i les reaccions provocades pel consum són semblants a les provocades per la inhalació de cola, també legal. Tot i això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS)  no considera que aquest producte sigui una droga

Un producte legal i fàcilment adquirible

El fet que aquest producte sigui legal fa senzill que es pugui aconseguir, més encara gràcies a què és fàcilment localitzable a internet. S'utilitza no només en la cuina professional, també a casa, però vendre'l, tal com es fa en alguns punts a les Balears, per a ser ingerit o inhalat és considerat un delicte contra la seguretat pública recollit al Codi Penal. Els Mossos d'Esquadra no han detectat punts de venda ni un consum generalitzat, però ja s'han posat alerta.

De fet, aquesta matinada la Guàrdia Urbana de Barcelona ha detingut una persona que acabava de comprar dues bombones d'òxid nitrós a Ciutat Vella. Els agents de la policia han inspeccionat el vehicle de l'home, on han trobat globus i infladors que es farien servir, presumptament, per inhalar el gas.