ACTUALITZACIÓ | 21.40: Una burilla és la principal hipòtesi de l'origen de l'incendi de Llançà i Port de la Selva (Alt Empordà), que ja ha cremat 140 hectàrees i té un potencial immediat de 300. Els Rurals han estat tota la tarda investigant la zona on es creu que han començat les flames. Es tracta d'un punt d'entre 20 i 25 metres a tocar de la carretera que uneix els dos pobles, a la urbanització Fener.
A través d'un vídeo que un testimoni ha gravat poc després que s'iniciessin les flames han pogut acotar la zona, on han localitzat les restes d'una cigarreta. La prioritat dels Bombers se centra ara en el cap que avança cap a la Vall de la Santa Creu, que avança lentament, però que pot agafar velocitat amb la tramuntana durant la matinada.
Els foc ha provocat tres ferits lleus: dos bombers i un ADF. També ha obligat a desallotjat unes 180 persones de tres urbanitzacions.
ACTUALITZACIÓ | 21.24: L'incendi de Llançà afectava a les vuit del vespre d'aquest divendres 118,5 hectàrees de superfície forestal, 117,5 de les quals dins del Parc Natural del Cap de Creus, segons l'última actualització de terreny afectat que ha ofert el cos d'Agents Rurals. 117,5 de les hectàrees cremades són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.
Delimitades per municipi, 72,5 formen part de Llançà i 46 del Port de la Selva. Els Bombers indiquen que les previsions apunten a una baixada d'intensitat de la Tramuntana a partir de les deu de la nit. De moment es manté el dispositiu de 70 dotacions terrestres i una vintena d'aèries, que seguiran treballant-hi mentre hi hagi llum de dia. El foc es manté dins dels eixos de confinament.
Els Bombers treballen per contenir el flanc dret a l'est del coll de Perer, assegurar la zona de les urbanitzacions -cal recordar que se n'han desallotjat tres, a banda del monestir de Sant Pere de Rodes- amb l'objectiu d'estabilitzar el cap a la Vall de Santa Creu i la zona del cap-flanc esquerre.
ACTUALITZACIÓ | 18.45: Al voltant de les sis de la tarda, 68 dotacions terrestres i catorze mitjans aeris treballaven en l'extinció del foc que crema a Llança i el Port de la Selva. L'últim balanç dels Bombers compta un centenar d'hectàrees cremades, 93,5, en concret, 92,5 de les quaals formen part del Parc Natural del Cap de Creus. Encara que entre les quatre i les sis la intensitat del vent, la previsió meteorològica apunta a un repunt de la tramuntana.
Juntament amb el vent, aquests dies les temperatures són altes, i això, juntament amb la humitat inferior al 30%, ofereix les condicions òptimes per a l'avanç del foc. És el que es coneix com la norma dels trenta. Més de trenta graus Cº, vent a més de trenta quilòmetres per hora i humitat per sota del trenta per cent. Tot plegat en una zona oriental de Catalunya que enguany, com informava el canal '324', s'ha vist més afectada per la sequera per culpa de les poques precipitacions dels darrers mesos.
L'incendi està en una zona «inaccessible»
A més, els Bombers tenen també en contra les característiques del terreny. Es tracta d'una zona de difícil accés i que impedeix, en molts casos, arribar des dels vehicles a les flames. El cap dels Bombers a Girona, Jordi Martín, explicava en declaracions a la premsa que l'incendi està en una zona «inaccessible» pels mitjans, la qual cosa «alenteix els mitjans terrestres». És per això que s'han reforçat els mitjans aeris.
L'última actualització dels Bombers informa que el flanc esquerre ha abaixat la intensitat. En canvi, preocupa més el flanc dret, que remunta pel coll de Perer i podria arribar a la serra de Santa Helena. Han estat evacuades una trentena de persones, que no se sap quan podran tornar a casa. Després que s'hagi tallat preventivament les carreteres comarcals GI-612 i GIV-6121, també s'ha aturat el trànsit a la GI-613 a Roses cap al Port de la Selva i a la GIP-6041 a Vilajuïga.
A la zona de l'incendi s'hi han desplaçat unitats del Grup d'Actuació Forestal (GRAF), de l'Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i del Grup de Suport Operatiu (GROS). D'altra banda, des de l'aire treballen helicòpters bombarders, de comandament i els Avions de Vigilància i Atac (AVA). En una piulada feta a les 17.20 hores de la tarda, els Bombers preveien la incorporació de dos hidroavions.
ACTUALITZACIÓ | 16.05: Arribats a les quatre de la tarda, el foc que crema entre Llançà i el Port de la Selva ja ha calcinat 50 hectàrees, 40 de les quals formen part del Parc Natural del Cap de Creus. S'ha hagut de desallotjat tres urbanitzacions, la Serra de Rodes i el Monestir de Sant Pere de Rodes, ubicat a pocs metres del cim del turó. L'Ajuntament ha posat al servei dels veïns el pavelló, i no es descarten més desallotjaments preventius.
La tramuntana no s'atura i les temperatures es mantenen altes, cosa que impedeix controlar el foc. Segons l'última informació emesa pels Bombers, pocs minuts abans de les 15.30 hores, els dos flancs del foc avançen. L'esquerre perilla, ja que es propaga cap a la vall de Santa Creu, intermediària entre el turó que flanqueja Llançà i la zona més elevada de la Serra de Rodes.
Els Bombers asseguren en el comunicat que el foc ho té tot, topogràficament, per avançar en direcció a la Vall de Santa Creu. És en aquest punt on es troba la urbanització el Beleser, que ja ha estat evacuada. D'altra banda, les flames del flanc dret s'han obert a contravent i avancen en direcció al coll del Perer, zona clau per l'accés del foc a tota la serra. És per això que, a hores d'ara, els Bombers se centren a evitar que el foc sobrepassi el coll.
NOTÍCIA ORIGINAL | 14.50: Es declara, per enèsima vegada aquest estiu, un nou incendi a Catalunya. Després que s'hagi extingit l'incendi al Baix Llobregat, que ha cremat més de dues-centes hectàrees, aquest migdia se n'ha declarat un altre a la Costa Brava, a la localitat de Llança, a l'Alt Empordà. L'alerta s'ha activat quan faltaven cinc minuts per dos quarts de dues, i d'entrada, s'han desplaçat al lloc dels fets dinou dotacions terrestres i quatre mitjans aeris dels Bombers.
I és que el foc, ubicat entre el límit dels termes de Llança i el Port de la Selva, s'ha originat en una zona d'unes característiques orogràfiques complicades, amb molta massa forestal i propera a una zona habitada. De fet, ben aviat s'ha hagut de tallar la carrerera comarcal GI-612, que uneix les dues localitats empordaneses, i el trànsit s'ha desviat cap a la variant GIV-6121.
L'orografia del terreny i la tramuntana dificulten les tasques d'extinció i donen ales al foc
El punt concret on s'ha originat el foc és la urbanització Cau del Llop, situada al sud del nucli urbà de Llança. Les flames es dirigeixen, precisament, en direcció sud, cap a la part més elevada del turó, i s'aproximen a la Vall de la Creu, que es troba a l'altra banda de la carena. Segons la informació i les imatges publicades pels Bombers, el foc és intens i perillós.
No només pel fet que l'orografia en dificulta l'extinció. Més enllà, també, del fet que crema vegetació forestal, la tramuntana bufa amb ratxes de quaranta quilòmetres per hora, cosa que està empenyent el foc cap a la part més elevada del relleu. Els Bombers han informat que el foc ha saltat el fons d'un barranc i està creant focus secundaris. Tant és així, que el dispositiu dels Bombers s'ha ampliat.
Ja han cremat 50 hectàrees, 40 de les quals formen part del PN Cap de Creus
Passades les tres de la tarda, treballen en les tasques d'extinció 70 dotacions entre les terrestres i les aèries. Un total de 57 de terrestres i tretze d'aèries. L'incendi ja ha cremat 50 hectàrees, 40 de les quals formen part del Parc Natural del Cap de Creus. Per precaució, els Bombers han demanat a Protecció Civil l'evacuació dels veïns de tres urbanitzacions: Beleser, Santa Isabel i Vall de Santa Creu.
També s'ha desallotjat la Serra de Rodes i el Monestir de Sant Pere de Rodes, i es demana que se segueixin les indicacions de les autoritats. El foc està descontrolat i caldrà mantenir l'alerta amb el seu avanç, donat el fet que es troba al peu de la Serra de Rodes, una zona boscosa i plena de barrancs. No es preveu que el vent, que ve acompanyat d'altes temperatures, s'aturi fins demà.