Cocaïna, «botellón», petards i carteristes: una hora de nit al Metro de Barcelona

Els vigilants de seguretat del Metro intervenint un petard a l'estació del Metro de Barcelona.
Els vigilants de seguretat del Metro intervenint un petard a l'estació del Metro de Barcelona. | Guillem RS

Els vigilants de seguretat del Metro de Barcelona estan a les últimes. CatalunyaDiari ha viatjat una hora, de matinada, pel metro acompanyat d’un representant sindical d’ADN, el sindicat amb representació a les empreses de seguretat contractades per TMB al Metro de Barcelona per conèixer la realitat d’un dels torns més conflictius, el conegut com non-stop, el dels dissabtes de matinada.

La cita és a plaça de Catalunya, on fan aturada l'L3 i l'L1 del Metro de Barcelona. Són dos quarts d’una de la matinada, joves que van de festa es barregen amb famílies, algunes que tornen de sopar i del teatre, com una que fa servir el Metro per anar a buscar el cotxe i tornar cap a un municipi de l’àrea metropolitana.

Grups organitzats de carteristes pel Metro

A l’entrada a l’estació des de les escales de passeig de Gràcia, les que hi ha tocant a l’Apple, està plena de joves que consumeixen haixix asseguts per terra, impedint el pas dels passatgers. Des del centre de coordinació de seguretat activen una parella de vigilants de seguretat per anar-los a cridar l’atenció. Dos agents sols s’hi acosten. Just quan els dos vigilants tornen a l’andana, tres d’aquests joves bloquegen les portes d’entrada al metro per entrar-hi.

Són especialistes en el robatori als passatgers, sobretot, carteres. Segons ens explica el representant d’ADN Sindical, aquests joves, de nacionalitat estrangera, molts cops s’encaren als vigilants quan els fan fora del Metro quan han pogut comprovar que es dediquen a fer petits furts a, sobretot, els turistes. Durant l’estona que dura el viatge en Metro, fent viatges per diverses estacions, es van trobant amb els vigilants. Van en grups de tres o quatre.

Cocaïna als bancs de l’estació de Passeig de Gràcia

A l’estació de Passeig de Gràcia quatre turistes hi tenien, quan encara no era ni la una de la matinada, una particular festa muntada als bancs de l’andana. En un dels extrems del túnel hi tenien gots de plàstic, ampolles i mentre un d’ells aprofitava per orinar a les vies un altre esnifava cocaïna agenollat en un dels bancs. Van deixar passar dos trens fins que en van tenir prou i van pujar-hi per anar cap a la seva destinació final. Els gots amb la beguda també la van entrar al vagó.

Un petard potent al vagó del Metro

Els vigilants de seguretat es troben, durant les seves guàrdies, coses ben estranyes. Algunes, de perilloses. Com la que portava un jove a l’interior d’un vagó del Metro: un petard de grans dimensions. El jove, menor d’edat, portava el coet a la mà i va ser observat per un grup de vigilants de seguretat que els van seguir i li van intervenir. Després d’identificar-los i comprovar que no portessin més objectes prohibits al Metro van deixar-los marxar, tot i que sense aclarir per quin motiu portaven el coet. El representant dels vigilants de seguretat explica a CatalunyaDiari que un objecte així en un entorn com el metro, si s’encén, pot ser perillós i generar escenes de pànic.

«Botellón» a Urquinaona

Quan gairebé l’actuació per intervenir el coet no havia acabat, els vigilants van haver de cridar l’atenció a quatre joves que estaven bevent a l’andana del Metro a l’estació d’Urquinaona. Un dels nois va avisar als seus companys que hi ha càmeres, però no li van fer massa cas i fins i tot se’n van enriure d’ell. Esperant el Metro és el millor moment per fer les darreres copes. Quan per un dels extrems de l’anada arriben dos vigilants de seguretat, els joves amaguen sota el banc les begudes, però els vigilants de seguretat ho detecten i els hi demanen que deixin de beure, tal com marca la normativa de TMB.

Diversos joves fent «botellón» a l'estació d'Urquinaona del Metro de Barcelona.
Diversos joves fent «botellón» a l'estació d'Urquinaona del Metro de Barcelona. | Guillem RS

 

Vaga de vigilants per Cap d’Any i la Nit de Reis

En només una hora, i sense marxar massa del centre, CatalunyaDiari, acompanyat del representant d’ADN Sindical, ha pogut observar moltes de les situacions d’incivisme i d’inseguretat que es viuen al subsòl de la ciutat. Els sindicats, però, ho tenen clar: per fer-hi front «cal acabar amb la passivitat de TMB». Segons ells, l’empresa de transports públics de la ciutat no vol augmentar la seguretat al Metro de Barcelona per «pura ideologia» i prefereix que els vigilants no actuïn per evitar fer augmentar l’estadística d’incidents. Per ADN Sindical, «el nombre de vigilants és molt per sota dels que caldria», fet que fa que, segons ells, no es pugui arribar a tot arreu i hi hagi màniga ampla amb el comportament dels viatgers.

«Els turistes veuen que al Metro de Barcelona tot s’hi val: alcohol, drogues i comportaments incívics» i l’empresa que contracta els serveis de seguretat «tampoc hi vol posar fi». Per ADN Sindical caldria augmentar la presència de vigilants de seguretat al Metro, disposar de grups més amplis d’agents per poder millorar l’operativitat quan cal actuar en grups nombrosos de persones i també dotar als agents de formació per afrontar les situacions de risc que es viuen a les andanes del Metro de Barcelona. Aquestes reivindicacions, sumat a les agressions que els darrers mesos han patit els vigilants en diversos punts de la ciutat, a conseqüència, segons ADN, d’aquesta falta d’aposta per la seguretat, ha portat al sindicat a convocar vaga els dies 31 de desembre, la Nit de Cap d’Any, i el dia 5 de gener, la Nit de Reis.

Els sindicats demanen més agents i no més diners

La vaga ja està convocada i ara caldrà que els sindicats s’asseguin amb TMB i el departament de Treball, qui s’ha designat com a mediador, per intentar trobar una solució abans de la primera jornada d’aturada dels vigilants, i sobretot, tenint en compte que aquests dos dies, que el Metro obre 24 hores, i és un dels moments de l’any amb més viatges. El departament d’Interior de la Generalitat, l’encarregat del control de la vigilància privada a Catalunya, no ha accedit a fer de mediadors. Des del sindicat ADN s’assegura que la seva reivindicació «no és econòmica» i que no volen més diners pels vigilants sinó més agents per «donar seguretat als mateixos vigilants i també als ciutadans».

Un agent agredit mentre intervenia en una agressió masclista

Just la setmana passada un agent va ser agredit mentre intervenia en un cas de violència masclista en una estació del Metro de Barcelona. Segons va explicar el vigilant a CatalunyaDiari, ell es trobava a la zona de validadores fent control per evitar que la gent entrés sense pagar i va veure com un home agredia la seva parella. El vigilant va intentar aturar l’agressió i va ser agredit.

Aquesta és una més de les reivindicacions dels sindicats dels vigilants de seguretat, que demanen a TMB que elimini els agents únics i que sempre hi hagi patrulles de dos agents per evitar aquest tipus d’agressions. Els darrers mesos els incidents violents registrats al subsòl de la ciutat de Barcelona han anat a més.


Comentaris

envia el comentari