Imputen els vuit responsables policials per l'operatiu de l'1-O a Barcelona

Els citats a declarar són els responsables dels dispositius realitzats en 27 centres de votació

La Policia Nacional carregant contra els manifestants durant la jornada de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha citat a declarar com a investigats els vuit comandaments policials responsables de l'operatiu de l'1-O en els 27 centres de votació de la capital catalana on hi va haver càrregues policials. La decisió del jutge arriba després que l'Audiència de Barcelona demanés al febrer que «s'aprofundís en la investigació» per esbrinar «les ordres concretes que van ser emeses pels responsables de l'operatiu».

El jutge els ha citat entre el 9 i l'11 d'octubre. L'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa ha assegurat que aquest és un «gran canvi», perquè fins ara n'havien estat citats quatre però «per actuacions concretes de centres concrets».

La Policia Nacional carregant contra els manifestants | CatalunyaDiari.cat

 

«Un gran pas endavant en la depuració de responsabilitats»

En una interlocutòria del mes de febrer, l'Audiència de Barcelona va determinar que cal esbrinar si les ordres als agents es van donar «de manera genèrica o bé des del mateix centre escolar o les seves immediacions a la vista de l'aglomeració de persones» als centres. Per a l'Audiència, «la concreta investigació dels responsables de l'operatiu i de les consignes als agents permetrà a l'instructor ponderar si l'ús de la força o si les ordres donades es van ajustar o no a la situació allà plantejada». A més, considerava que així es podrà concloure si a aquests responsables se'ls pot imputar les «les lesions ocasionades» a ciutadans que estaven als centres.

Arran d'aquesta interlocutòria, el jutge Francisco Miralles ha acordat la declaració com a investigats dels vuit comandaments responsables de l'operatiu en els 27 centres que investiga en la causa. L'Audiència de Barcelona creu que cal «aprofundir en la investigació» per esbrinar les «ordres concretes que van ser emeses pels responsables de l'operatiu», i no tant per saber «quin agent concret va causar una lesió concreta», ja que això suposa una tasca «segurament estèril».

Per a l'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa, aquest és «un gran pas endavant en la depuració de responsabilitats», ja que declararan «els màxims responsables policials sobre el terreny per l'actuació en els 27 centres en què hi va haver violència policial».

«Un punt d'inflexió»

Des de l'Ajuntament de Barcelona, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha celebrat la decisió del jutge i l'ha considerada «rellevant» perquè creu que no imputa els comandaments policials «pel que fessin personalment ells», sinó per «les ordres que van donar».

A més, ha qualificat aquesta nova imputació «un punt d'inflexió» en la investigació de la causa de l'1-O que hauria de permetre «fer un salt en la cadena de comandament». «Això va assolint un simbolisme major», ha ressaltat. Així mateix, ha apuntat que «tot el pes de la causa» no pot recaure en agents que l'1-O «es van limitar a complir ordres».

«El problema de l'1-O no és només aquelles càrregues puntuals que va haver-hi, sinó que hi ha una responsabilitat penal per part d'aquells alts comandaments que van dissenyar l'operatiu, pensat per actuar amb màxima contundència», ha explicat Serra, que ha assegurat que va tractar-se d'un operatiu policial «de càstig» i «pensat per atemorir la ciutadania».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari