Els Bombers donen per estabilitzat el foc de Capellades, tan perillós com el d'Horta de Sant Joan

Durant la nit han treballat per tancar el 10% del perímetre del foc que faltava
La zona afectada té molts punts calents que poden revifar | Cedida

 

ACTUALITZACIÓ 26/07/2019 10.15 hores

Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi forestal de Capellades. 35 dotacions han treballat durant la nit per fixar el perímetre. Faltava per acabar de tancar amb línia d'aigua un 10% al cap flanc dret del foc. Vuit mitjans aeris s'han incorporat a primera hora d'aquest matí per reprendre les tasques d'extinció, sumant-se a la trentena de dotacions que han actuat de nit.

 

El foc es manté contingut i durant el dia de dijous no es van registrar represes importants, un dels temors que tenien els Bombers en una zona on és fàcil que els efectius quedin atrapats. Els Agents Rurals situen el perímetre cremat en les 51,7 hectàrees. Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi forestal de Capellades. 35 dotacions han treballat durant la nit per fixar el perímetre.

 

Faltava per acabar de tancar amb línia d'aigua un 10% al cap flanc dret del foc. Vuit mitjans aeris s'han incorporat a primera hora d'aquest matí per reprendre les tasques d'extinció, sumant-se a la trentena de dotacions que han actuat de nit.

 

El foc es manté contingut i durant el dia de dijous no es van registrar represes importants, un dels temors que tenien els Bombers en una zona on és fàcil que els efectius quedin atrapats. Els Agents Rurals situen el perímetre cremat en les 51,7 hectàrees.

 

L'incendi de Capellades

L'incendi que ha cremat a Capellades des de les 18,00 hores d'aquest dimecres, 24 de juliol ha cremat prop de 51.7 hectàrees de superfície forestal, principalment d'arbrat, a la Serra Conillera, una zona amb molts desnivells i de molt difícil accés. 

 

Durant tot el dia de dijous, els Bombers continuaven treballant amb l'incendi i van anunciar que s'havia superat el període de risc més elevat del dia i que amb això els mitjans aeris es van retirar. Hi havia 35 dotacions de bombers al lloc a més de maquinària pesada que treballaven amb l'objectiu de fixar el perímetre durant la nit. 

 

Un foc tan perillós com el d'Horta de Sant Joan

El cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, Albert Ventosa, ha comparat l'incendi de Capellades amb el d'Horta de Sant Joan de l'any 2019, on van morir cinc bombers. Ventosa ha afirmat que l'orografia i les condicions meteorològiques el fan molt similar al d'Horta, per això el més important és «l'autoprotecció del nostre personal, perquè les condicions són molt complexes des del punt de vista de la seguretat».

 

A més, el cap de l'operatiu ha volgut remarcar que en cas de «revifades», seria molt difícil «poder extreure la nostra gent», degut al relleu de la zona, amb pendents molt fortes i valls molt tancades.

 

Fins al moment, un total de 78 dotacions terrestres i 12 mitjans aeris treballant, en un foc que a hores d'ara ja ha cremat 67 hectàrees. Fins al moment està estabilitzat el 60% del perímetre del foc.

 

S'han centrat esforços durant la nit

Els Bombers indiquen que, en el pitjor dels casos, el potencial del foc podria ser de 2.000 hectàrees. 62 dotacions terrestres han centrat esforços durant la nit especialment en la zona del cap, on s'havien generat diversos focus secundaris a 25-30 metres. Se n'han detectat almenys una desena. La zona de la cua o flanc dret també presenta força dificultats, ja que hi ha molts barrancs.

 

De matinada ha pujat la humitat relativa, han baixat les temperatures i el vent ha estat moderat. Els Bombers han intensificat les tasques d'extinció en tot el perímetre per aprofitar les condicions meteorològiques nocturnes. A primera hora del matí ja s’havien incorporat cinc mitjans aeris a les tasques: un helicòpter de comandament, dos avions de vigilància i atac i dos helicòpters bombarders. A les 8, ja s'havien afegit dos avions de vigilància i atac més. 

Un cotxe, la causa de l'incendi

Els Agents Rurals han confirmat que l'incendi es va iniciar a causa d'un cotxe avariat a la C-15, a l'altura de Capellades. La carretera, entre Cabrera d'Igualada i la Pobla de Claramunt, ha estat tallada fins aquest matí quan el Servei Català de Trànsit ha reobert la circulació. També s'ha restablert la circulació de trens de la línia R6 entre Capellades i Igualada, que va quedar tallada ahir per l'incendi.

 

La superfície cremada fins ara afecta majoritàriament els municipis de Capellades i la Torre de Claramunt, però també en menor mesura la Pobla de Claramunt i mínimament Vallbona d'Anoia. El 95% és arbrat, segons les estimacions dels Agents Rurals. 

 

 

Helicòpters treballant en l'incendi de Capellades, a l'Anoia   | Catalunya Diari

 

Els Bombers han indicat que el foc ha fet una pujada topogràfica des de la carretera i que les condicions meteorològiques, estan en plena onada de calor, fan que siguin complicades les tasques d'extinció. A banda, des del cos d'emergències alerten que s'han detectat drons sobrevolant l'incendi. Demanen a la població que no s'utilitzin aquests aparells a la zona i que faci cas de les indicacions dels equips d'emergència que hi estan treballant. A més de Bombers, també hi treballen Agents Rural, ADF, SEM i Mossos.

 

 

També et pot interessar...