L’índex de desaparicions es dispara notablement per la fugida de MENAs

Més de 5.000 menors estrangers no acompanyats desapareixen anualment en escapar-se dels seus centres d'acollida

Un menor sol pel carrer
La fugida de MENAs dels centres d'acollida ha fet augmentar el nombre de desaparicions a Espanya | Cedida

En l’últim informe elaborat pel Centre Nacional de Desapareguts destaca l’augment de nombre de desapareguts a Espanya des que els menors estrangers no acompanyats (MENA) s’escapen dels centres d’acollida, tal com ha informat ‘Diari de Girona’. Aquest organisme ha estat impulsat pel diputat al Parlament per Girona Rafael Bruguera (PSC) per elaborar estudis anuals sobre els MENAs.

La situació dels menors estrangers no acompanyats ha posat el focus en aquesta situació, ja que de les 9.737 denúncies actives sobre menors, almenys 5.084 corresponen a escapolits de centres d’acolliment. El 95,75% dels casos que romanen actius i estén relacionats amb menors es refereixen a ciutadans estrangers.  A més, el 85% d’aquestes denúncies es van imposar entre 2018 i 2018.

El grup d’edat més abundant és el comprès entre els 13 i els 17 anys i la majoria dels desapareguts procedeixen del Marroc. Cal destacar que en moltes ocasions tornen en un breu termini de temps als centres d’acollida i en molts casos no queda notificat el seu retorn.

Mossos d'Esquadra
Quan els Mossos es disposaven a aturar una baralla amb MENAs implicats, ja no hi quedava ningú | Mossos d'Esquadra

 

Cinc menors estrangers no acompanyats ferits en una baralla

Un baralla la nit de dissabte a diumenge entre dos grups de joves a la Zona Franca, a Barcelona, va acabar amb cinc menors estrangers no acompanyats (MENAs) ferits lleus, que van ser evacuats pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) al CAP de Manso, segons ha avançat el diari 'El Periódico'. Des dels Mossos han apuntat que van rebre un avís a través del 112 però que quan van arribar ja no quedava ningú.

Un testimoni sí que els hauria dit que en la baralla hi haurien menors tutelats implicats. La secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha explicat a TV3 que l'incident es va produir entre cinc menors del centre de la Zona Franca i cinc joves del barri, però que era una disputa «per temes d'adolescents», sense connotacions racistes.


Comentaris

envia el comentari