Imatges d'una concentració de protesta i record del treballador mort davant l'empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat.

Inspecció de Treball posa una elevada sanció a l'empresa on va morir un treballador

La investigació ha detectat diverses irregularitats a l'empresa CIDAC de Cornellà i la responsabilitza de l'accident laboral que va provocar la mort a un jove de dinou anys

La investigació d’Inspecció de Treball de la mort per accident laboral d’un jove de dinou anys en una empresa de Cornellà de Llobregat ha fet un pas més per a esclarir els fets. La Inspecció de Treball dóna la responsabilitat de l’accident mortal, succeït el passat 30 d’abril, a la cooperativa CIDAC.

El paper decisiu i negligent de l’empresa queda constatat per l’incompliment de les normes de prevenció de riscos laborals. La infracció és considerada molt greu, i a més de traslladar la documentació a Fiscalia perquè investigui, Inspecció de Treball ha proposat una sanció de 328.460 euros a l’empresa.

La investigació ha detectat diverses irregularitats a l’empresa, responsable de l’accident

El mateix servei públic, dependent del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha explicat que durant la investigació s’han detectat diverses irregularitats a la factoria, productora d’impermeabilitzants i làmines de cautxú.

Inspecció de Treball enumera els riscos: un permanent risc laboral, un risc de contacte per atrapament mecànic o entre objectes de diferents equips de treball, risc en les condicions laborals per risc elèctric, d’incendi, caiguda, falta d’ordre i neteja; i problemes de seguretat i salut laboral, com manca d’informació, formació, vigilància o equips de formació.

Així doncs, la sanció és el resultat de la investigació iniciada per Inspecció de Treball arran de l'accident mortal. Però, en paral·lel, també resulta de la denúncia prèvia de presumptes irregularitats de seguretat i salut laboral a CIDAC. 

La família del mort va denunciar que l’accident va ser un «homicidi»

Inspecció de Treball havia rebut dues denúncies el 20 i el 30 d'abril contra l'empresa de Cornellà. La família va acusar la cooperativa de negligent. Va advertir que la mort del jove, que va quedar atrapat entre unes bobines automàtiques de recollir tela, no era un accident sinó un «homicidi».

El jove havia informat que el sistema de seguretat de la màquina estava trencat

L’entorn de la víctima va fer pública la seva versió una setmana després de l’accident. Denunciava males condicions laborals i de seguretat, com el fet que els treballadors estaven obligats a conduir carretons elevadors sense permís de conduir o a fer jornades de dotze hores.

A més, la família va voler fer saber que el jove treballador mort els havia comentat en més d’una ocasió que «el sistema de seguretat de la màquina» en qüestió estava «trencat». 

A la vegada, la família va criticar l'actitud de l'empresa respecte de l'accident. Segons l'escrit del familiar publicat a Twitter, «a dia d'avui, ningú de l'empresa s'ha posat en contacte amb la família per donar el condol i una explicació». L'únic intercanvi de paraules amb els responsables es va produir quan l'advocat de la família els va trucar. L'única resposta que van rebre va ser per avisar que «es reunirien per decidir si pagar l'enterrament del nen o no».