El jutge investiga a 16 militars per la mort d'un legionari en acte de servei

Els fets van tenir lloc el passat 25 de març durant un exercici d'entrenament

El Jutjat Togat Militar Territorial número 23 d’Almeria ha investigat de moment a 16 persones, entre elles dos oficials, un sotsoficial i personal de tropa, després de la mort de legionari  palmesà de 22 anys Alejandro Jiménez, qui va morir d’un tret quan participava en un dels exercicis d’ensenyament amb foc real a un cap de maniobres d’Agost, a Alacant.

El procediment es va iniciar per un possible delicte contra l’eficàcia del servei amb el resultat de mort de l’article 77 del Codi Penal Militar, segons han traslladat fonts del Tribunal Militar Central, qui ha afegit que no es descarta l’ampliació d’altres delictes militars a mesura que avanci la instrucció del cas.

L'incident va succeir en acte de servei

Els fets van tenir lloc el passat 25 de març durant un exercici de tir amb foc real al camp de tir d’Agost, durant una sortida Alfa de la companyia. El legionari va morir a causa de l’impacte d’un projectil de calibre 5,56 mil·límetres disparat des d’un fusell d’assalt HK G36.

Part dels participants de l’exercici «no duien armilla antibales completa perquè no disposaven de la placa metàl·lica corresponent» segons apunten fonts properes a la investigació. A més a més, afirmen que l’ambulància que assistia l’entrenament de tir només comptava amb un xofer, però no amb el personal sanitari especialitzat corresponent.

Les fonts consultades assenyalen que pel moment no s’ha acordat l’ingrés a presó preventiva de cap dels investigats, si bé el presumpte autor material del tret que va posar fi a la vida del legionari sí té l’obligació de comparèixer davant del jutge els dies 1 i 15 de cada mes, a més d’haver-li retirat el passaport.

S'investiguen possibles negligències i falta de protocol

En relació a les possibles responsabilitats per negligència, falta de seguiment de protocols o similars, la investigació en curs precisa que «té precisament aquesta finalitat, no constant que, al marge del present procés, s’hagin incoat expedients disciplinaris ni cap altre tipus de procediments per depurar altres possibles responsabilitats».

A partir del setembre es té previst rebre noves declaracions  quan «les parts hagin pogut accedir a la totalitat de diligències practicades fins a la data». La Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant i el Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil són qui porten les actuacions d’investigació.  Tot i que en un principi la investigació es trobava sota secret de sumari, aquest es va aixecar el 18 de juliol de 2019.

El Terç ‘Senyor Joan d’Àustria’ 3r, al qual pertanyia el mort, està desplegat a la base d’’Álvarez de Sotomayor’, a Viator, Almeria, i és la seu de la Brigada ‘Rei Alfons XIII’ de La Legió. El difunt legionari era de Palma, i se li va imposar la medalla al mèrit militar amb el distintiu groc per haver mort en acte de servei.

També et pot interessar...