Retencions de centenars de vehicles a Madrid vistes a través de les càmeres de la DGT

Madrid registra algunes retencions a les sortides poc abans de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma

El govern espanyol ha desplegat milers de guàrdies civils i policies nacionals als municipis confinats per evitar sortides il·legals

Pocs minuts abans de la publicació de l'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol durant el Consell de Ministres d'aquest matí al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), les principals vies de sortida de Madrid presentaven algunes retencions destacables.

La situació, que ja es va donar en anteriors ocasions, es produeix tot i les reiterades crides a evitar la mobilitat durant aquest cap de setmana llarg, per evitar provocar més focus de Covid-19, tenint en compte la delicada situació a la capital espanyola. En aquest sentit, la DGT ha confirmat circulació «irregular» a l'A-4, l'M-40 i l'M-50, entre altres. 

La policia ha esperat a la publicació de l'estat d'alarma al BOE per a sancionar

El govern de Pedro Sánchez ha mobilitzat uns 7.000 efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en diversos punts de la capital i rodalies, però que poc abans de les 17.00 hores es limitaven a informar de la situació els conductors, sense possibilitat d'aplicar sancions. Cap a les 16:50 el BOE ha publicat finalment el Reial Decret de l'estat d'alarma, que habilita les forces de seguretat a restringir la circulació de manera efectiva i aplicar sancions. 

La durada de l'estat d'alarma serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous. Això és, entre altres, un confinament perimetral de Madrid i vuit municipis més. El decret justifica la mesura per «oferir una cobertura jurídica puntual i immediata que resulti suficient per a continuar amb l'aplicació» de les restriccions «davant la greu situació epidemiològica existent en els municipis afectats i per tal d'evitar el risc que ocasionaria». «Per fer front a aquesta situació, greu i excepcional, i per tal de garantir la normalitat, és indispensable procedir a la declaració de l'estat d'alarma», afegeix el text. 

«Les mesures que es contenen en el present Reial decret són les imprescindibles per fer front a la situació, resulten proporcionades a l'extrema gravetat de la mateixa i no suposen la suspensió de cap dret fonamental, tal com preveu l'article 55 de la Constitució», indica el BOE. Exposa que la decisió és del Consell de Ministres a proposta de la vicepresidenta Carmen Calvo i el ministre de SanitatSalvador Illa.