Investiguen l'assetjament a un nen de 5 anys a qui li van ficar un pal per l'anus a Múrcia

El Consell Jurídic de la Regió de Múrcia ha demanat a la Conselleria d'Educació que ampliï la informació que va obrir en el seu moment

El Consell Jurídic de la Regió de Múrcia (CJRM) ha demanat a la Conselleria d'Educació que ampliï la informació que va obrir en el seu dia per esclarir si alumnes de tercer d'infantil d'una escola van poder assetjar i abusar d'un company que no arribava als cinc anys, tal com va denunciar la mare. El dictamen d'aquest òrgan assessor assenyala que la mare assegura que en un dels dos fets que va denunciar, els nens van arribar a introduir-li un pal per l'anus dintre d'un 'joc infantil'.

El CJRM considera que la informació no ha de considerar-se tancada, ja que dictamina desfavorablement la proposta feta per  l'instructor de l'expedient, que va aconsellar desestimar la reclamació feta per la mare, la qual va demanar una indemnització de 37.200 euros.

El dictamen assenyala que l'administració ha de fer el necessari per comptar amb un informe psicopedagògic que pugui servir de contrast al qual va aportar la demandant. Aquesta assegura que, com a conseqüència de la situació de l'assetjament que va tenir lloc el passat 2016,  el nen va tardar 459 dies a recuperar la seva estabilitat emocional.​​​​​​​

Igualment, indica que s'ha de refer un informe de la Inspecció Educativa perquè aquest òrgan es pronunciï al respecte sobre si els fets denunciats són constitutius d'assetjament escolar i si les mesures adoptades pel centre, com ara sancionar als presumptes alumnes autors dels actes amb una setmana de pèrdua de l'hora del pati, són equiparables a les previstes en el protocol contra l'assetjament a les aules. 

Van admetre que li havien passat el pal «pel culet»

La mare va senyalar que uns altres dos alumnes van tancar al seu fill al lavabo| Catalunya Diari

 

El dictamen indica que la mare va denunciar específicament que el seu fill va caure sobre tres companys amb els quals estava jugant, i que aquests van aprofitar la situació per baixar-li els pantalons i els calçotets i introduir-li un pal per l'anus.

La direcció del centre, quan van tenir coneixement dels fets, va parlar per separat amb cada un dels tres nens, els quals van coincidir en senyalar que s'havien limitat a jugar i a passar-li el pal «pel culet», van demanar perdó i van quedar tots com amics. En una altra ocasió, sempre segons la denúncia materna, uns altres dos alumnes el van tancar als lavabos.

No es va activar el protocol per assetjament

Els informes de la direcció de l'escola van senyalar que no van posar en marxa el protocol d'assetjament, ja que van tenir en compte la curta edat dels protagonistes dels fets, a més de tractar-se d'un cas aïllat, i per això van castigar als nens sense pati i van comunicar als pares tot el que havia passat. A més, van extremar la vigilància sobre el menor per a evitar que poguessin repetir-se fets com els exposats per la mare.

Per altra banda, els responsables del centre escolar es van referir en els seus informes al fet que el fill de la denunciant pateix problemes de comportament i no accepta les normes, fins al punt que quan el van avisar perquè estava pels passadissos i no volia entrar a l'aula, va agredir a la seva mestra.

El dictamen d'aquest òrgan consultiu afegeix que l'expedient incoat a la Conselleria compta amb un dictamen psicopedagògic, presentat per la denunciant, en el qual es concedeix la veracitat al que va declarar el nen i, afegeix, que es tracta d'un cas d'abús.​​​​​​​

També et pot interessar...