Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Un total de 18 detinguts en l'operació antiterrorista a Barcelona i Igualada

L'operació està en marxa des de primera hora d'aquest matí a les dues ciutats i s'han fet sis entrades i escorcolls | Els Mossos asseguren que els detinguts, també amb vincles amb els robatoris, tenien intenció de cometre accions terroristes a Catalunya
Imatge d'un agent del GEI dels Mossos en una de les entrades que s'estan fent a Barcelona i Igualada. | CatalunyaDiari

 

Els Mossos d'Esquadra han posat en marxa una operació antiterrorista a primera hora d'aquest dimarts, 15 de gener, a Barcelona i Igualada. Agents del GEI dels Mossos han assaltat diversos punts de Barcelona per detenir un total de 18 persones. Es tracta, a més, d'una operació amb una llarga investigació de la Comissaria General d'Informació i que s'han fet sis entrades i escorcolls. Els Mossos, així mateix, no descarten que es puguin produïr més arrestos al llarg del dia d'avui. 

 

Una d'aquestes entrades és un pis del centre de Barcelona, al carrer Arc de Sant Cristófol, i segons ha pogut saber 'CatalunyaDiari' s'ha detingut a Berkan Azizi 'Rabeh'. L'operació s'ha fet des dels Mossos d'Esquadra sota la tutela del jutjat número 6 de l'Audiència Nacional i està vinculada al terrorisme però també als robatoris i al tràfic de drogues. Els investigadors acusen als detinguts, que podrien superar la desena, a organització criminal.

 

 

'Cas Alexandria', la investigació en curs

 

Segons han explicat fonts de la investigació, el comando que s’ha desarticulat avui a Barcelona i a l’Anoia tenia capacitat i intenció de cometre una acció terrorista a Catalunya. Encara no es coneixen les nacionalitats de tots els detinguts i tampoc si la policia ha pogut localitzar tots els objectius de la investigació però la majoria de les persones que s'han detingut són de nacionalitat morroquina i argeliana. No s’han registrat incidents durant les entrades i detencions. D'altra banda, també cal destacar que la investigació continua en curs i els Mossos els preveien la «capacitat d'atemptar». 

 

Els Mossos d'Esquadra han posat en marxa una operació antiterrorista a primera hora d'aquest dimarts | Guillem RS

 

La investigació de la policia catalana, amb el nom de cas Alexandria, intenta desarticular una cèl·lula terrorista establerta a Catalunya amb vincles amb la delinqüència comuna. La majoria de les entrades són a Barcelona. A Igualada s'ha fet una detenció, i es preveu que se'n produeixin al voltant d'una desena. Amb tot, acabar amb el terrorisme no és l'únic objectiu que persegueixen, ja que, segons els Mossos, l'operatiu també està obert per tràfic de drogues, robatoris i organització criminal.

 

 

Un home va ser detingut el passat desembre

Fa poc menys d’un mes, la Policia Nacional va detenir un home de 33 anys i nacionalitat marroquina a Mataró, al Maresme, en considerar-lo un «perillós» terrorista del DAESH. Mohamed I.M. havia participat en la guerra de Síria i comptava amb una Ordre Internacional de Detenció, i en l’operació van col·laborar la Diréction Général de la Surveillance du Territoire, el Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol i la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona.

 

Els Mossos han dut a terme un total de sis entrades i escorcolls. | Guillem RS

 

Tan sols un dia després, concretament el 23 de desembre, els Mossos d’Esquadra rebien l’avís d’una «amenaça d’un individu que tindria la intenció d’intentar cometre una acció terrorista el dia 25 de desembre mitjançant un atropellament amb autocar o similar». Per aquest motiu, van alertar la Guàrdia Urbana de Barcelona i van prendre la determinació d’incrementar la vigilància del centre de la ciutat comtal.

 

Lladres investigats per terrorisme

El company de pis de Berkan Azizi 'Rabeh', que no ha estat detingut, ha explicat als mitjans de comunicació que el detingut no forma part de cap entremat terrorista i que els Mossos «no sabien a qui buscaven i no sabien el seu nom», tot i que segons ha pogut saber 'CatalunyaDiari' els agents que han entrat a casa d'ell el tenien com objectiu. És el nom que constava a l'ordre d'entrada i escorcoll a la qual ha tingut accés aquest mitjà.

 

El que sí que han explicat altres veïns és que Azizi, de nacionalitat algeriana, es dedicava a cometre robatoris pel centre de Barcelona i que no seguia les tradicions musulamanes. Una teoria que ha reforçat el seu company de pis explicant que «és un lladre, no un terrorista» i també la casa ocupada on vivien, que està plega d'objectes robats com bicicletes, motxilles i jaquetes de turistes. Fonts policials han confirmat que el detingut de Ciutat Vella i altres dels objectius de l'operació tenen antecedents per delinqüencia comú.

 

Està previst que durant el dia els Mossos donin explicacions d'aquesta operació de la Comissaria General d'Informació i que ha tutelat el jutge de l'Audiència Nacional Manuel Garcia Castellón contra el terrorisme.

 

 

Barcelona, en el punt de mira dels terroristes

I, malgrat que finalment Lmid Brahim —que era el nom d’aquest individu— no va dur a terme la seva comesa, les forces de l’ordre van esbrinar que comptava amb més d’un còmplice, motiu pel qual van activar tots els mecanismes existents per trobar-los.

 

Amb tot, cal recordar que l’Estat Islàmic ha publicat en diverses ocasions vídeos propagandístics on marquen Barcelona com un objectiu terrorista, convidant els seus seguidors a sembrar el pànic i a organitzar i cometre atemptats a la capital de Catalunya.

Comentaris