Imatge del Faustino, desaparegut a Terrassa el passat divendres

Un retard obliga a ajornar l'enterrament del desaparegut Faustino: «És vergonyós»

Un problema amb la identificació del cadàver del difunt i la manca de comunicació dels forenses i els cossos d'emergència ha encès l'ànim de la família, que ha fet pública al 'Món Terrassa' una carta de denúncia

Aquest passat divendres 6 d'agost, els Mossos alertaven que havien localitzat el cos sense vida de Faustino Aranda, un home que havia desaparegut una setmana abans després d'escapar-se de l'Hospital de Terrassa. Faustino, veí de Can Tusell, estava ingressat, necessitava medicar-se i, segons s'apuntava, podia estar desorientat. El cas, lamentablement, és que va morir, i la seva família no l'ha pogut acomiadar tal com esperava. No l'ha pogut enterrar.

L'enterrament de Faustino Aranda havia de tenir lloc aquest diumenge, però la família s'ha vist a ajornar-lo per motius aliens. La filla del difunt, Ana, ha fet arribar a 'Món Terrassa' una carta, en què explica els motius que han impedit enterrar el seu pare aquest cap de setmana. En la missiva, Ana Aranda denuncia el que considera un cúmul de «negligències» dels cossos d'emergències.

La família culpa l'hospital de Terrassa, l'anatòmic i els cossos d'emergències

El mateix divendres dia 6, dia de la troballa del cadàver de Faustino, el seu cos va ser portat a l'anatòmic de Barcelona. La seva filla va iniciar els tràmits per a dur-lo al Tanatori un cop feta l'autòpsia, i la família va aconseguir hora de vetlla, el diumenge 8 a la tarda, i d'enterrament, aquest dilluns 9 a les dotze del migdia. Si més no, Ana Aranda esperava una trucada de confirmació que no va arribar.

Va ser ella, segons explica, ja el diumenge a mig matí, qui va haver de trucar. «Intranquil·la perquè ningú s'havia posat en contacte amb mi, he trucat al tanatori i els he comentat si hi havia algun problema», explica Ana. Aleshores, li van respondre que li havien enviat un correu que ella no havia respost. «Al cap de deu minuts», exposa, havent demanat informació de l'anatòmic, «rebo una trucada del tanatori i em comenten que, sentint-ho molt, avui no es pot anar a buscar el cos del meu pare». «Sense cap més explicació», lamenta la filla.

Poc després, Ana va contactar amb la unitat d'investigació dels Mossos, que la van informar que encara que Faustino portava la polsera identificativa de l'hospital i que havia estat identificat per les seves filles, no podia ser identificat oficialment. «Després de set dies desaparegut, què esperaven aquests senyors? Potser, si haguessin fet la feina, això no hauria passat!», reclama Ana Aranda a la carta. 

Se li ha de reconstruir un dit a Faustino per a identificar-lo i poder-lo enterrar

Ana explica a la mateixa carta el motiu concret del retard: «Li han de reconstuir un dit per poder identificar-lo. Segurament, fins a mitjans de la setmana vinent no serà possible». Amb tot, Ana es queixa que si no hagués trucat, la família encara esperaria l'arribada del cos al tanatori. «Això és vergonyós i lamentable», assegura. «Com si no n’haguéssim tingut prou amb tots els dies d’angoixa i desesperació, amb el dolor que estem passant per culpa de la incompetència de l’Hospital de Terrassa, Mossos, Bombers…», escriu Ana.

Ana Aranda, en nom de la família, considera que és «indignant i insuportable» alentir la vetlla i esperar a fer-li a Faustino un funeral com es mereix. «Això no pot quedar pas impune. Són moltes les negligències que han passat per alt i ja està bé», conclou, rotunda.