Fotomuntatge de Santiago Cepeda i una patrulla de la Policia Nacional

Santiago, el professor que va asfixiar el seu nebot de 3 anys: per què ho va fer

Santiago Cepeda defensa que va patir un brot psicòtic

El barri de Santa Clara, a Santiago de Compostel·la, està de dol per una terrible notícia: fa un any de l'assassinat d'un nen de tres anys. Es deia Marcos López Cepeda, i qui el va matar forma part de la seva família. És el germà de la seva mare, Celia.

L'assassí respon al nom de Santiago Cepeda. Es dedicava a l'ensenyament i tenia un canal a YouTube en què publicava bastant de contingut. Com sol ser freqüent en aquests casos, la gent que el coneix va assegurar que era una persona «molt normal».

Santiago va asfixiar el seu nebot, un succés que va deixar sense alè els veïns del carrer Loureiros, un dels més cèntrics del barri. Els fets van passar a les vuit del vespre al número 17 d'aquest carrer, i l'assassí va ser detingut immediatament.

Celia i Marcos, pares de la víctima, estan descompostos, ja que mai s'haurien imaginat que Santiago fes una cosa així. L'home, de 39 anys, va patir un brot psicòtic incontrolable i va assassinar el seu nebot d'un moment a l'altre.

L'infant va ser traslladat a l'hospital després d'aquest episodi, però els metges no van poder fer res per salvar-li la vida. El comissari Cástor Vázquez i la jutgessa Ana López es van presentar al lloc del crim per a gestionar i resoldre tot el que havia passat.

Santiago Cepeda es va intentar suïcidar arran d'un tumor cerebral

Els advocats de l'homicida defensen que hi ha «circumstàncies perifèriques" que expliquen el comportament del seu defensat. Han aportat l'historial mèdic de Santiago per a demostrar que quan era jove va patir un tumor cerebral que podria haver-li deixat unes seqüeles terribles.

Les autoritats estan estudiant aquests arguments, ja que consideren que a l'anterior estratègia de defensa hi ha molts «caps sense lligar». No obstant això, és cert que Cepeda es va sotmetre a diverses intervencions quirúrgiques i actualment té una vàlvula al cap.

Aquesta malaltia li ha deixat seqüeles alarmants. De fet, hi va haver una temporada en què va intentar suïcidar-se en diverses ocasions. Des de llavors acumula seriosos i constants problemes de salut relacionats amb l'ansietat i la depressió.

El tiet de la víctima impartia classes en un centre d'Almeria, però va haver de demanar la baixa laboral perquè no estava capacitat per al lloc. Assegura que «sentia sorolls» i que «tenia problemes per a mantenir una conversa», així que va tornar a Galícia amb els seus pares.

Santiago Cepeda es justifica: «No n'era conscient»

El professor va deixar la feina per refugiar-se a casa dels pares, on va tenir lloc el tràgic succés que va posar fi a la vida del seu nebot. Marcos López Cepeda tenia només tres anys, i un any després dels fets encara hi ha incògnites per resoldre.

Un amic de Santiago va parlar amb les autoritats per a informar que els dies previs al crim Santiago havia estat bastant nerviós. Els advocats de l'homicida asseguren que això demostra que estava a punt de patir un brot psicòtic.

«Hi ha una alteració psíquica que és la que va fer que en el moment en què es van produir els fets ell no en fos conscient», afirmen en defensa de l'homicida. No obstant això, La Fiscalia i l'acusació popular no estan tan convençuts d'aquesta teoria i han exigit més proves.

De moment consideren que no hi ha base científica per a justificar el succés, així que s'inclinen per determinar-lo com a assassinat. En cas que aquesta sentència segueixi endavant, Santiago serà condemnat a presó permanent revisable.

L'homicida va ser privat de llibertat el 27 d'octubre de 2020, i de moment encarà és a la presó. Les autoritats han investigat el seu telèfon mòbil i el seu ordinador per a mirar d'esbrinar per què ho va fer, però no han trobat res concloent.