Imatge de la bomba trobada l'octubre del 2020.

Tanquen un port esportiu a Catalunya per la troballa d'un explosiu

Tal com va passar l'octubre del 2020, aquest matí s'ha localitzat una mina de la Segona Guerra Mundial a la Badia de Roses, que ha estat detonada cap a les tres de la tarda

Nova troballa d’una mina al port esportiu de Roses, a l’Alt Empordà. Tal com va succeir ara fa vuit mesos, a l’octubre, s’ha descobert una nova bomba de la Segona Guerra Mundial, de 160 quilos de pes.

La troballa s’ha fet, concretament, entre la riera de Ginjolers i el port esportiu, en un punt molt proper a la localitat de Roses. La bomba es trobava a dos metres de profunditat, i els Submarinistes de l’Armada i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil l’han arrossegat mar endins per poder-la desactivar amb seguretat en les pròximes hores.

Finalment, després de portar l'artefacte a la zona de la platja dels Palangrers, ubicada en direcció al Cap de Creus, s'ha fet explotar cap a les tres de la tarda. El dispositiu ha durat gairebé set hores, i l'explosió, que ha sigut de poc abast, l'ha fet la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada.


 

S’han tallat els accessos a la zona propera a la troballa de la bomba

Per tal de garantir la seguretat dels ciutadans, s’han tancat els accessos entre l’espigó de la riera de Ginjolers i el port esportiu. Així ho ha informat l’Ajuntament de Roses. També s’ha tallat l’accés fins a les instal·lacions del Grup d’Esports Nàutics. En el dispositiu també hi participen afectius de la Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Capitania i Policia Local.

Una troballa idèntica, també a la Badia de Roses, fa menys d’un any

La troballa d’aquesta mina coincideix i té paral·lelismes amb un episodi semblant, succeït l’octubre de l’any passat, també a Roses. Just a sota del Castell de la Trinitat, a tan sols uns centenars de metres de la ubicació de la bomba trobada aquest matí, se n’hi va trobar una altra de característiques idèntiques.

Un pes de 150 quilograms i fabricació alemanya. Datada d’entre els anys 30 i 40, va ser descoberta per un membre del Centre d’Immersió de Roses. Es creu que aquella bomba, que tenia sis detonadors i que fou detonada per l’Armada espanyola, jeia al mateix lloc on va caure des de la Segona Guerra Mundial.