Memorial Atemptats Rambla

Les teories conspiranoiques sobre els atemptats del 17-A tornen

Els tres acusats dels atemptats de de Barcelona el 17-A no han estat jutjats per assassinat

La decisió de no jutjar per assassinat els tres acusats dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost del 2017 ha generat molta controvèrsia i ha reflotat la  teoria de  la conspiració  en la qual l’Estat hauria volgut parar l’independentisme català amb un atemptat contra la capital catalana. A més a més, l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha escrit una piulada que algunes persones han pres com una «senyal» que quelcom passa.

Atemptats de Barcelona per «castigar Catalunya»

«Tancat, en fals, el sumari del 17-A. Seguirem insistint per saber tota la veritat per totes les vies possibles. Les víctimes ho mereixen!», ha escrit el lletrat. Tanmateix, el diputat per JxCat ha matisat a ‘Metrópoli Abierta’ que aquestes paraules les ha compartit com a advocat dels pares de Xavi, un nen que va perdre la vida en els atemptats, i que no es tracta de cap teoria de conspiració, sinó que «a la investigació han quedat molts caps per lligar».

Així, Jaume Alonso-Cuevillas ha insistit que «resulta incomprensible que no s'hagi volgut tirar del fil fins al final» i ha afegit: «Evidentment, mantinc que existeix una possible negligència dels serveis secrets de l'Estat en aquest assumpte, tant pel que fa a la prevenció com a la recerca». Tanmateix, algunes plataformes més extremistes continuen afirmant que els serveis secrets espanyols (CNI) estaven darrere dels atemptats de Barcelona per «castigar Catalunya».

A més a més, certs grups independentistes estableixen un paral·lelisme entre els autors dels atemptats del 17-A i els tres CDR que van acusats de terrorisme, ja que els primers també estan acusats de terrorisme, però no d’assassinat, tot i que les conseqüències dels seus actes són totalment diferents.

Relació entre el CNI i l’imam de Ripoll

Fins i tot, una de les teories més conspiradores apuntava que l’objectiu dels atemptats era evitar el referèndum de l’1 d’octubre. Una altra afegeix, a més, que d’aquesta manera volien que l’Exèrcit espanyol ocupés Catalunya. I és que la relació entre els atemptats i el CNI juga en contra i posa en dubte el seu veritable autor, ja que l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty que va morir en l’explosió del xalet d’Alcanar on preparaven les bombes, treballava pel centre d’intel·ligència.

També destaca el fet que, al mes de maig del 2017, la CIA havia alertat els Mossos d’Esquadra d’un atac terrorista i els responsables dels serveis d’informació de la policia catalana van viatjar a Washington al juny. A més a més, van rebre una altra alerta per part de la policia de Vilvoorde (Bèlgica) sobre la relació entre l’imam de Ripoll i grups terroristes, tot i que responsables polítics de la Generalitat van desmentir que fos oficial i tampoc es va avisar la Policia Nacional.

També et pot interessar...