Recerca d'un home desaparegut a Setcases

Troben l'excursionista desaparegut colgat sota la neu

El dispositiu de recerca l'ha trobat sota la neu

ACTUALITZACIÓ 29/11 a les 20.59

Després del rescat d'aquesta tarda, l'home de 47 anys ha mort a l'Hospital Val d'Hebron de Barcelona a causa de la gravetat del seu estat. En el moment de rescatar-lo, es trobava en estat crític per una hipotèrmia greu (grau 4 sobre 5).

NOTÍCIA 29/11 a les 16.20 hores

La tarda d'aquest diumenge, 28 de novembre, va començar l'agònica recerca d'un home que no havia tornat després d'anar a caminar per la muntanya a Setcases, al Ripollès. Un avís donat als serveis d'emergències per la família, quan es va començar la recerca dels Bombers de la Generalitat

Gairebé 24 hores després de la desaparició, el dispositiu de recerca format per Bombers, Mossos d'Esquadra i Agents Rurals, ha localitzat al veí de Camprodon de 47 anys colgat sota la neu. En concret, se l'ha trobat a la zona de la Font d'en Xavier, al nord de l'estació d'esquí Vallter 2000.

El dispositiu ha excavat a l'allau que, una estona abans, un dels gossos de venteig del Grup Caní de Recerca (GRCR) dels Bombers havia marcat. Els Mossos d’Esquadra havien assenyalat la zona mitjançant el rastreig del mòbil de la víctima.

Ara, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) li farà una exploració mèdica per determinar-ne l'estat, ja que es trobava amb símptomes d'hipotèrmia severa. L’home serà traslladat en helicòpter medicalitzat a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

En estat crític 

L'excursionista perdut a Setcases es troba en estat crític per una hipotèrmia greu (grau 4 sobre 5). Un helicòpter medicalitzat ha traslladat el pacient fins a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, «on rebrà un tractament per mirar de recuperar-li les constants vitals», segons ha detallat Gabriel Marzo, sergent i un dels membres de l'operatiu de Bombers.

Marzo ha explicat en declaracions als mitjans que les tasques de rescat han estat molt feixugues per les condicions climatològiques, ja que no hi havia gens de visibilitat i risc d'allaus.

El dispositiu de rescat ha trobat l'home colgat per 50 centímetres de neu i a 400 metres de l'estació de Vallter 2000, fet que fa pensar als Bombers que va quedar atrapat mentre es disposava a tornar.
 

Agònica recerca per la neu

Els serveis d'emergències tenien poc temps i es van bolcar en la recerca per trobar-lo. El temps era complicat per les baixes temperatures i, a més, ja es feia fosc. 

Els GRAE van iniciar una recerca per sota el coll de la Marrana, però no es va localitzar a l'home desaparegut. L'helicòpter, quan ja era fosc, va acabar la recerca i ajornar-la fins al matí d'aquest dilluns. Dues dotacions de bombers, però, van continuar la cerca. 

La sensació tèrmica, sota torb i els cops de vent al lloc, va arribar ser de -31 graus, segons els Bombers de la Generalitat. Condicions extremes durant la nit que complicaven la recerca.

Des de primera hora del matí, s'ha reprès el dispositiu amb dos binomis de gos de venteig i guia caní que s'han sumat als GRAE. La Unitat de Muntanya dels Mossos d'Esquadra també s'unien, a més del personal de l'estació de Vallter 2000.

Els serveis d'emergències havien triangulat el senyal del telèfon mòbil de l'home perdut, que el situava a la zona de Xemeneies. I hauria baixat per alà després de pujar al Pic de la Dona. 

Les condicions meteorològiques complicaven molt les tasques de recerca. Al llarg del migdia d'aquest dilluns, s'han retirat del lloc per reorganitzar l'operatiu. A més, les càmeres de Vallter 200 van enregistrar l'home al matí del diumenge. Estava cap al coll del Mantet i es creu que havia carenat fins a una zona on hi va haver una allau.