La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Reus en imatges

Els jutjats de Tarragona van rebre més de 1.100 denúncies per violència masclista en la primera meitat de 2020

Les xifres són inferiors a les de 2019, però els experts avisen que és una falsa impressió | El confinament posa a les víctimes més traves per denunciar

Els jutjats  de Tarragona van rebre un total de 1.153 denúncies per violència masclista entre l'1 de gener i el 30 de juny de 2020, segons les dades oficials que ha fet públiques el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) aquesta setmana. El masclisme  i les seves extensions no descansen ni en l'any més complex que es recorda en dècades. De fet, els experts  apunten a tot just el contrari.

La dada s'ha conegut en fer-se públic el registre del segon trimestre de l'any —entre el març i el juny—, amb 529 noves denúncies  que cal sumar a les altres 624 que corresponen als primers tres mesos, encara previ al període de confinament. El total, com diem, és de 1.153 denúncies presentades a les comarques de Tarragona  durant el primer semestre de l'any, un 16,5% menys que l'any anterior. Però les veus més expertes avisen: és una falsa sensació de millora. Menys denúncies no vol dir menys masclisme, matisen. Vol dir més silenci.

El primer semestre de 2020 deixa un 16,5% menys de denúncies per violència masclista que l'any anterior

La presidenta de l'Observatori del CGPJ, Ángeles Carmona, ha estat la primera a subratllar les particularitats d'un informe que dibuixa el context «d'un confinament que ha fet encara més difícil per a les víctimes  posar els fets en coneixement de les autoritats» en conviure, en molts casos, tancades amb el seu maltractador les vint-i-quatre hores del dia. De manera que, valora, el descens de denúncies no representa en aquesta ocasió un descens real dels fets denunciables.

Diversos professionals del món de la psicologia  també s'han manifestat en aquesta direcció, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD) a Tarragona, Ekaterina Kàtcheff, ja va ser la primera en alertar de la situació que venia «perquè intuíem que l'obligada convivència era un brou de cultiu massa clar per a l'angoixa de moltes víctimes». Les trucades i consultes al servei d'atenció de l'ICD de Tarragona es van disparar durant les primeres setmanes de tancament, de fet, fins a límits inèdits.

Les expertes avisen: «El confinament ha dificultat que les víctimes puguin denunciar al seu maltractador»

Les dades oficials del segon trimestre  de 2020, però, van més enllà de la punta de l'iceberg i obren la porta a altres finestres a estudiar. A les comarques tarragonines s'han sol·licitat més de 120 ordres de protecció  per a les víctimes, de les quals s'han aprovat un total de 81, i per primera vegada consten dos menors com a víctimes d'aquesta violència contra les dones als registres oficials del CGPJ. Fins ara no formaven part de l'estadística.

Pla detall d'un noi agafant la mà a una jove a Tarragona
Les denúncies per violència masclista han caigut un 16% a les comarques de Tarragona | Àngel Ullate

El fet que justifica de manera més clara el pes del silenci  en aquest segon trimestre és que, durant els primers tres mesos de 2020, el descens de denúncies  a Tarragona era d'un 3% respecte a l'any anterior, és a dir, un descens mínim. I en entrar en escena el confinament, un 16% menys de denúncies de cop malgrat romandre els jutjats especials de violència masclista oberts.

Tarragona: 9 de cada 10 acusats de violència masclista acaben condemnats

En aquest sentit, l'experta i professora de la URV Neus Oliveras ja alertava en un reportatge publicat a TarragonaDigital el 2019 que la violència masclista visible és només la punta de l'iceberg de la  violència silenciosa i invisible que roman a l'ombra, com aquest 2020 està deixant palès.

Del total de 39 casos que han anat a judici  durant aquests tres mesos per aquesta raó, és important no oblidar que nou de cada deu han acabat en sentències condemnatòries  contra els acusats al territori. La xacra del masclisme  no frena, ni dubta, ni es confina. I cal tenir-ho present fins i tot en els dies on més costa posar-hi el focus.