Els tres presidents de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez, la DO Montsant, Pilar Just i la DO Terra Alta Joan Arrufí

Les DO, sorpreses per l'abast del frau i qüestionen la venda de milions d'ampolles

Reserva de la Tierra estudia accions legals perquè la difusió de la investigació judicial per frau li danya la reputació

L'enrenou continua. Els Mossos d'Esquadra feien esclatar de nou el cas del vi de les DO tarragonines i Reserva de la TIerra, assenyalant l'empresa vitivinícola com a distribuïdora d'entre 8 i 10 milions d'ampolles de vi fraudulentes. Un cas que va començar els passats 8 i 11 d'octubre, quan van intervenir 750.000 ampolles de vi a l'empresa de les Borges del Camp.

La DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta, implicades en aquest cas, han sortit al pas aquest dijous. En concret, per qüestionar aquest incident i que l'empresa Reserva de la Tierra vengués 10 milions d'ampolles a l'any de les seves denominacions d'origen. Bàsicament, perquè representa la meitat de la producció de les tres entitats.

Els presidents de les DO afectades han defensat aquest dijous que fan exhaustivament les tasques de control i traçabilitat dels productes i s'han mostrat molt sorpresos per l'abast del frau de la companyia investigada.

Els viticultors desconeixen quin percentatge d'afectació té cada denominació. Davant d'això, han demanat confiança als consumidors perquè asseguren que tots els productes passen els controls de qualitat.

Vins a preu molt inferior

La primera alarma envers el presumpte frau de Reserva de la Tierra va saltar fa quatre anys, el 2017, tal com ha explicat el president de la DOQ Priorat Sal·lustià Àlvarez. Va ser a partir de la trucada d'un particular, que va detectar un vi de la DOQ que es venia a un preu molt inferior a l'habitual en un supermercat.

Tres anys més tard, el 2020, les sospites de les tres denominacions afectades es van materialitzar en una denúncia conjunta als Mossos d'Esquadra que s'ha fet efectiva aquest juliol.

A principis d'aquest mes d'octubre, els Mossos d'Esquadra van registrar l'empresa Reserva de la Tierra, on es van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsos de les tres denominacions d'origen.

Aquest dijous, la policia catalana ha confirmat que el frau es podria elevar entre 8 i 10 milions de botelles anuals. L'abast ha sorprès els tres presidents de les DO, que han posat en qüestió que l'empresa de les Borges del Camp fos capaç comercialitzar aquest volum d'ampolles, ja que representa la meitat de la producció dels tres organismes.

Segons han indicat els tres presidents de les denominacions, la DO Terra Alta produeix 8 milions d'ampolles de vi anualment, la DO Montsant n'embotella 7 i la DOQ Priorat en produeix 4,5. La suma total entre les tres s'apropa als 20 milions de botelles comercialitzades.

«Som 200 viticultors que ho fem bé i una empresa que no. Garantim que la feina dels 200 viticultors és legal i correcta», ha afirmat el president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez.

Àlvarez ha considerat que el suposat frau podria devaluar la feina dels pagesos i del vi, perquè la posada en venda de les ampolles fraudulentes sota un segell fals danya la seva imatge.

D'altra banda, des dels consells reguladors desconeixen si els cellers amb què treballen han estat o són socis de Reserva de la Tierra i s'han mostrat molt prudents en aquesta qüestió, a l'espera de l'avanç de la investigació policial.

En aquest sentit, Àlvarez ha emès un missatge de tranquil·litat dirigit al consumidor final del vi d'alguna de les tres denominacions. «No podem permetre que empreses com aquesta segueixin fent accions totalment inconseqüents. Els productes d'aquesta companyia han estat retirats d'alguns llocs i d'altres els acabaran retirant», ha recalcat Àlvarez.

Una empresa comercialitzadora externa a les denominacions

La presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, ha remarcat que Reserva de la Tierra «és una empresa comercialitzadora» que embotella vins de la DO. Segons Just, és complicat fer-ne una traçabilitat si no es té accés a la seva comptabilitat.

D'aquesta manera, ha justificat que no tinguessin coneixement de l'abast del suposat frau fins que la policia catalana l'ha investigat i ha revisat les factures de la companyia.

Per la seva banda, la companyia Reserva de la Tierra ha emès un comunicat en què apuntaven que les denominacions d'origen haurien usat els reglaments per "protegir els interessos" d'alguns cellers. D'altra banda, han anunciat que estudiaran accions legals per possibles danys a la seva reputació.

En resposta a aquest comunicat, els productors de vins han dit que es tracta d'un delicte «més preocupant» perquè podria involucrar la salut pública.
 

Reserva de la Tierra estudia accions legals

L'empresa Reserva de la Tierra estudia emprendre accions legals pel «fort impacte a la reputació» del grup i de totes les seves marques. Un fet que ha estat provocat la difusió de la investigació judicial en marxa, per falsificació d'etiquetes, que es deriva de la denúncia de les DO Montsant i Terra Alta i DOQ Priorat.

La companyia defensa que té «participació» en cellers situats en aquestes regions vitivinícoles i altres de tota Espanya, i que embotella més de 40 milions d'ampolles cada any.

Reserva de la Tierra acusa les DO de restringir i impedir activitats econòmiques amb «estratègies proteccionistes» dels «interessos econòmics d'alguns cellers», en lloc de vetllar per la qualitat dels vins.

La companyia també assenyala que va renovar al gener la certificació International Food Standard (IFS) de les instal·lacions de les Borges del Camp, que «acredita la qualitat i seguretat alimentària» dels productes.

L'empresa assegura que va conèixer la denúncia de les DO Montsant i Terra Alta i DOQ Priorat la setmana passada —es va presentar al juliol— i que ha col·laborat en les investigacions «per demostrar la qualitat i traçabilitat dels seus productes».