Pla mitjà de dues tècniques de Creu Roja Tarragona posant el menjar en bosses de plàstic des del replà de casa del beneficiari

«Trigarem anys a recuperar-nos!»: les entitats socials alerten d'una nova allau de famílies en risc de pobresa

La Creu Roja s'aboca a pal·liar l'emergència | El menjador social de Bonavista supera el miler d'usuaris

La cara més social de l'emergència és alhora un bosc d'esgotament i de preocupació. La duresa de l'impacte de la crisi de la Covid-19 (sanitari, econòmic, laboral, social) albira un escenari inèdit de recessió  de magnitud i durada incerta. Les entitats del tercer sector no són optimistes, i albiren un terratrèmol «de magnitud molt gran, de magnitud enorme», explica l'Anna Sabaté, coordinadora de Creu Roja Tarragona.

Creu Roja rep cada dia més de 300 demandes d'ajuda urgent arreu de les comarques de Tarragona. L'entitat ja va alertar, en un reportatge a TarragonaDigital, que caldria «la mobilització de recursos més gran de la nostra història» per fer front a les exigències de la pandèmia. Dit i fet, amb més de 500 voluntaris  al peu del canó que no entenen d'horaris ni de caps de setmana.

L'emergència dispara la necessitat dels més fràgils: una UCI social al límit

Sabaté  explica, en un dels pocs moments de calma que li permet el dia, com «hem passat de la fase d'esgotament inicial a la fase d'angoixa» en percebre que els recursos solidaris també van al límit. «Ens preocupa molt una possible saturació de l'UCI social  que som, perquè anem al límit», exposa. Una borsa de voluntaris minvada per la protecció a les mans més veteranes, davant una allau de necessitat  cada dia més gran.

Dos membres de Creu Roja Tarragona treient els aliments de la furgoneta per pujar-los al domicili d'una persona gran, al barri de Sant Salvador
Els tècnics i voluntaris de Creu Roja Tarragona reparteixen aliments a una vintena de beneficiaris. | ACN

L'Anna avisa que «nosaltres gestionem l'emergència del dia a dia, però és imprescindible activar ja una sèrie de polítiques socials per fer front al nostre futur immediat». Detecta que «estàvem començant a notar una lleugera millora en els reductes d'una crisi de 2008 de la qual encara no tothom havia sortit». I que tot ha saltat pels aires.

«Ara no només ens necessitaran les famílies que recauen i que no aconsegueixen sortir del llindar de la pobresa, sinó també molta gent que no va ser afectada per la crisi anterior i que ara comença a venir», exposa. Un escenari de moltes més famílies en risc evident de pobresa, de moltes més persones vulnerables que un mes enrere. «Sentim que aquest sotrac tornarà a molta gent a la casella de sortida», lamenta. «I que trigarem molts anys a recuperar-nos!».

La Creu Roja avisa: «Ens està necessitant gent que fins ara es trobava a la corda fluixa»

Aquesta nova borsa de persones fràgils  és molt heterogènia. «Immigrants en situació irregular, aquells qui vivien de treballs esporàdics, tota la gent que malvivia de l'economia submergida com el personal de neteja, tantes famílies que no estaven cobertes per una certa estabilitat...», repassa. Gent que abans no es plantejava una caiguda en sec dels ingressos  com la que, malauradament, ha arribat.

Pla general d'unes famílies davant la Parròquia de Sant Joan de Reus
Els agents socials temen que la vulnerabilitat es dispararà en els pròxims mesos | Laia Solanellas
 

«Ara ens està necessitant l'alt volum de gent que fins ara es trobava a la corda fluixa però encara se'n sortia», exposa Sabaté. «I ens temem que, en els pròxims mesos, moltes de les persones sense feina que ara tenen prestacions o una xarxa familiar  que els sosté, també seran potencials usuaris que ens necessitin», planifica. Pateix. «Estem molt preocupats perquè no sabem si podrem arribar a ajudar a tanta gent com creiem que ens trucarà a la porta», confessa.

El menjador social de Bonavista, un salvavides alimentari per a 1.000 boques

Des del menjador social de Bonavista, la Raquel Quílez confirma aquests temors compartits. «L'afluència diària és molt alta, sí», reconeix. Als 300 usuaris habituals de cada migdia cal sumar ara l'atenció urgent de més de 700 noves persones en aquest mes, derivades pels Serveis Socials, i l'alimentació diària dels vora 70 sense sostres que temporalment conviuen al pavelló poliesportiu del Serrallo. En total, més d'un miler de persones que s'alimenten gràcies a la bona feina de la Raquel i el seu equip de voluntaris.

Un carro de la Creu Roja amb aliments per repartir
Els aliments que es reparteixen són generalment arròs, llegums o conserves | Cedida
 

«Ha despertat una nova urgència social  on el nostre paper és ajudar a què la gent que no té alternativa per menjar pugui alimentar-se», sintetitza amb el bon to de sempre. Als usuaris habituals els han preparat paquets d'aliments per a emportar  a casa, i els menús del Serrallo es transporten amb voluntaris.

«És clar, qualsevol altra fórmula ens impediria respectar les distàncies de seguretat», explica des de la petita sala del menjador. Fa una veu cansada, molt cansada, però satisfeta. I ens confessa que «la força la traiem de la consciència  col·lectiva que el que fem és necessari, és imprescindible i no és negociable», somriu.

Temor al futur: «Ens necessitarà qui acumuli mesos i mesos sense ingressar res»

Els temors del tercer sector són clars: que rere la fase actual, arribi una fase de recuperació lenta i dolorosa. «Notarem molta gent que ens necessitarà, perquè acumularà mesos sense ingressar res, ha estat colpejada per la nova crisi  i s'obrirà una nova situació de perill que ja preveiem». L'efecte d'una onada, d'una gran onada, que arribarà inevitable. Amb l'afegit que aquí no parlem de números: parlem de persones  amb nom i cognom.

Pla mitjà de dues tècniques de Creu Roja Tarragona posant el menjar en bosses de plàstic des del replà de casa del beneficiari
Els aliments es deixen al replà de casa del beneficiari en bosses de plàstic. | ACN
 

«Ens preocupa que conviurà la vulnerabilitat  econòmica amb la de persones grans que viuen soles i, amb una millor o pitjor economia, quedaran descobertes i desateses si no som al costat», rebla. Un escenari incert  que preveuen dur, si bé encara no és prudent resoldre en una anàlisi clara, donat que som encara a l'epicentre.

Els que hi són sempre i a tot arreu comencen a patir pel que vindrà. «Necessitarem mans i recursos, perquè vindrà molta gent que necessitarà aquestes mans i aquests recursos», tanca l'Anna. I aquesta serà, assegura, la nova fase d'un neguit  que «va per llarg». Rere les ferides del coronavirus, es començaran a fer visibles les cicatrius.