Gir de guió important a la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els magistrats han donat la volta a la seva pròpia resolució del passat 9 d'abril, en què donaven la raó als tècnics d'ambulàncies que reclamaven més mesures de protecció i de desinfecció a l'empresa Ambulàncies Egara i a l'Institut Català de la Salut (ICS) i han fet oficial un «canvi de criteri» d'abast. Les mesures cautelars que reclamaven els sindicats, ara, han quedat definitivament denegades.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El tribunal ha resolt aquest divendres que ha optat per «seguir la doctrina que marca el Tribunal Suprem» amb alguns precedents similars per fer efectiu el «canvi de criteri» a la sala. Un Tribunal Suprem que rebutjava mesures cautelars com les que reclamaven els sanitaris (més mesures de protecció, més i millor desinfecció dels vehicles, més proves i controls als professionals) en entendre que «no queda provat que l'Administració resti inactiva» al respecte.
El TSJC no exigirà mesures concretes de protecció ni desinfecció a les ambulàncies
El Suprem obre la porta a «exigir mesures de protecció» per als professionals, però no «les que pretenia» el sindicat demandant. En base a aquesta línia argumental, el TSJC instarà als proveïdors del servei d'ambulàncies a «adoptar les mesures que siguin necessàries, en la mesura de les seves possibilitats» i rebutja directament «la imposició de mesures genèriques» tal com volien els treballadors.
D'aquesta manera, el TSJC diu no a «imposar una determinada manera de distribució dels equips de protecció», diu no a «exigir l'entrega de determinats EPIs de la qualitat demandada» si no és possible per raons d'estoc, i assegura no poder delimitar «els motius i les responsabilitats de la manca d'EPIs» que els treballadors denuncien. De manera que les reclamacions no tiraran endavant.
El TSJC reconeix que una desinfecció deficient dels vehicles exposa els treballadors
La sala també ha refusat exigir noves mesures de desinfecció als vehicles perquè exposa que «ja s'estan realitzant» aquestes tasques, si bé reconeix que en molts casos les estan fent «els mateixos treballadors» i troba «qüestionable» si la desinfecció que s'està fent, per tant, «garanteix el resultat pretès».
El TSJC reconeix que una desinfecció «deficient pot tenir conseqüències danyoses» per als treballadors, però deixa aquest debat en mans «d'una anàlisi a posteriori» que s'haurà d'obrir. De moment desestima les mesures cautelars, també, de manera que no s'estableix cap requeriment sòlid sobre com procedir.
Els sanitaris van denunciar inicialment aquesta situació, a través d'una investigació d'Inspecció de Treball que va avançar en exclusiva TarragonaDigital el passat 2 d'abril i que es va resoldre amb conclusions que donaven la raó, en aquest cas, als treballadors.