Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Reunió d'alcaldes amb el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, als Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, a Tarragona.

Dilluns comencen les reunions amb Renfe per millorar els serveis ferroviaris al Camp de Tarragona

Els alcaldes de Tarragona, Reus, Cambrils, Salou i Vila-seca tornen a fer pinya amb la Generalitat per exigir millores en les freqüències i la infraestructura

Reunió d'alcaldes amb el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, als Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, a Tarragona.
Els alcaldes de Vila-seca, Reus, Salou, Cambrils i Tarragona s'han reunit aquest dimecres amb el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín. | ACN

Primera reunió entre el Govern de la Generalitat i els alcaldes signants del Pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona després de la posada en marxa del Corredor Mediterrani. Generalitat, Tarragona, Reus, Cambrils, Salou i Vila-seca han tornat a fer front comú aquest dimecres, 5 de gener, per exigir a Renfe les millores en el servei ferroviari  que s'havien acordat amb les obres de la variant ferroviària de Vandellòs i que denuncien que s'han incomplert.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, se suma al Pacte per a les Infraestructures del Camp de Tarragona

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha explicat que s'han creat grups de treball amb l'operadora i els ajuntaments per tractar «cas a cas» les necessitats de cada municipi. En aquest sentit, des d'aquest dilluns el grup també inclou l'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, que havia sol·licitat formar-ne part perquè el tren-tram també passarà pel seu municipi.

Gavín ha avançat que dilluns vinent hi haurà una primera reunió amb Renfe per abordar la millora del servei. D'altra banda, el Govern també proposarà a Adif la creació d'un grup tècnic conjunt amb els ajuntaments del territori per  coordinar el desmantellament de la via de la costa a Salou i Cambrils, i la posterior implantació del tren-tram.  Segons Gavín, Adif adjudicarà molt aviat el projecte de desmantellament i el tindrà redactat abans de final d'any. L'objectiu, segons ha afegit, és «guanyar temps i coordinar esforços».

Ricomà demana un tren cada mitja hora cap a Barcelona

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha denunciat que la situació en què ha quedat el servei de trens regionals és «inacceptable» i que cal un tren cada mitja hora amb Barcelona. L'alcalde també ha traslladat la posició unitària al consistori per exigir el desviament de les mercaderies per l'interior. «Sense això no es podrà fer una bona reordenació del servei», ha advertit.

Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha lamentat «la manca de voluntat del Ministeri de Foment, que no ha complert amb alguns dels acords de freqüències i línies de trens que s'havien acordat per a una població de més de 500.000 persones». A més, Pellicer ha insistit en la construcció de l'estació intermodal al sud de l'aeroport i, en clau municipal, en la futura estació de Bellissens i en la implantació del tercer fil per poder connectar la ciutat a l'Alta Velocitat.

Pel que fa als municipis de la Costa Daurada, a Cambrils i a Vila-seca la posada en servei de la nova variant no ha restat freqüències de tren com sí ha passat a Salou. En el cas de Cambrils, l'alcaldessa Camí Mendoza ha valorat de forma positiva els compromisos assolits en la reunió d'avui, especialment per treballar de forma conjunta ajuntaments i Generalitat en el desplegament del tren-tram. En aquest sentit, ha dit que es demanarà també la participació de l'Estat, responsable de desmantellar les vies, en aquestes reunions tècniques.

Participació dels tècnics dels ajuntaments en el desenvolupament del tren-tram

Sobre el tren-tram, el secretari Isidre Gavín ha garantit que  l'estudi informatiu es farà «d'acord i conjuntament amb els alcaldes», i que així ho traslladaran en una reunió que mantindran els propers dies amb la consultora que s'ha adjudicat els treballs. La previsió del Govern és que FGC pugui començar a operar el tren-tramvia, l'anomenat Tramcamp, entre 2024 i 2025.

«Hem recordat que el nostre posicionament és el desmantellament de les vies i que el tren-tram es faci a cota zero», ha explicat Mendoza, tot incidint que «cal que ens reunim les tres administracions per poder anar coordinats, que és clau per tenir èxit». Així mateix, la batllessa ha posat sobre la taula una altra demanda per tal que la Generalitat faci un estudi sobre l'autobús públic entre Salou i Cambrils i que implanti més freqüències de cara a l'estiu en cas que sigui necessari.

En el cas de Vila-seca, l'alcalde, Pere Segura, ha celebrat «el fet de poder-nos coordinar i reunir entre Ajuntaments i Generalitat per valorar i activar accions pel territori», tot i que ha afirmat que aquesta reunió «també té una part negativa i és el fet que no s’ha acomplert l’acord sobre el nombre de freqüències previst en aquella taula mixta entre Generalitat i Renfe». Sobre l'estació de Vila-seca, el batlle afirma que «hem millorat els serveis però esperem a millorar-los molt més si finalment aquest acord es compleix».

El tercer fil i les noves estacions a l'Aeroport, Salou-PortAventura i Reus-Bellissens, sobre la taula

La reunió del Pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona celebrada avui ha servit també per tornar a reclamar alguns projectes clau per al territori, com són el projecte d'un nou corredor ferroviari per a les mercaderies; la construcció de l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus; la nova estació de Salou-Portaventura i la de Reus-Bellissens. El grup també demanarà a Renfe que els trens d'Alta Velocitat de baix cost —AVLO— s'aturin a l'estació del Camp de Tarragona.