La Universitat Rovira i Virgili becarà 50 noves places de doctorand de cara al pròxim curs acadèmic. El Consell de Govern d'aquest dimarts, 18 de juny, ha acordat donar un nou impuls al camp de la recerca i ha decidit engegar un nou programa d'ajuts per retenir talent i complementar la formació de mig centenar de nous investigadors joves. «La tendència dels darrers anys és un descens enorme de gent que cursa tesis doctorals, i la institució no podrà resistir aquesta pèrdua en recerca», han alertat des de la universitat de Tarragona.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Els ajuts correspondran a àrees d'estudi ben diverses, i van en la línia d'un projecte de renovació de gran abast que la URV vol iniciar de forma progressiva. «Un gran esforç de renovació en molts sentits: infraestructures, equipaments, docents...», ha explicat el vicerector de la institució, Domènec Puig. El Consell de Govern també ha tancat els números de l'any 2018 i ha decidit destinar una gran part del romanent —més de 300.000 euros— a millorar els equipaments, les infraestructures i el programa de treball 'Garantia Juvenil' per afavorir l'accés dels joves al mercat laboral.
La URV tanca els comptes del 2018 amb un superàvit de més de 375.000 euros
Tot i que del total econòmic és un superàvit de 376.000 euros la immensa majoria es destinarà a aquestes finalitats, un pessic també servirà per donar un impuls a l'Aula de Teatre de la universitat i el projecte URV Emprèn. La Rovira i Virgili ha tancat els comptes en verd perquè «hem rebut més ingressos dels previstos», ha matisat Puig, gràcies especialment a una subvenció de la Generalitat i a la recaptació de les matrícules del curs, més alta del que preveien inicialment.
Un cop tancats els números, els responsables de la URV han acordat destinar una partida extraordinària de 150.000 euros a renovar els laboratoris de la universitat i han donat llum verda a apostar per una nova plataforma en nanotecnologia «que ens faci rejovenir els nostres serveis cientifico-tècnics i ens converteixi en la gran referència de la Catalunya Sud». Els detalls del projecte, però, encara estan per concretar a l'espera de sol·licitar nous ajuts econòmics als fons europeus FEDER que permetin finançar-lo. «Busquem l'excel·lència en nanotecnologia sobre salut i materials, i per això necessitem uns equipaments millors que els actuals», han reconegut.
La URV, sobre el Rambla Science: «esperem que el nou govern sigui respectuós»
Aquests mateixos fons FEDER són els que han permès que el projecte Rambla Science, a l'antic Banc d'Espanya, pugui tirar endavant amb una subvenció del 50%. El projecte és una de les puntes de llança de l'aposta per la recerca que la universitat vol reimpulsar, i la URV no ha dubtat a l'hora d'elogiar i fer bandera. «És una gran oportunitat per relacionar la URV i el coneixement amb la ciutadania del territori», han celebrat. I han deixat un missatge al nou govern de l'Ajuntament de Tarragona, inicialment escèptic amb un projecte que hereten de l'anterior mandat: «esperem que siguin respectuosos amb el projecte aprovat», han subratllat.
El Consell de Govern de la URV també ha acordat que la institució s'adhereixi a una nova xarxa europea d'universitats per col·laborar en matèria de recerca i formació i estudiar «l'aprofundiment del programa Erasmus»; i també ha fet públiques les dues noves propostes de doctores Honoris Causa a Tarragona: les catedràtiques en Ciències Socials i Sociologia per la UAB Pilar Benejam i Marina Subirats.