Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una reunió de la Taula del Siurana-Riudecanyes, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet

La Comunitat de Regants deixa la Taula del Siurana

Critiquen l'«excés d'improvisació» i el «menyspreu» de l'administració catalana | Tornaran a les reunions si es lliura la informació amb temps per analitzar-la

Imatge d'arxiu d'una reunió de la Taula del Siurana-Riudecanyes, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet

Imatge d'arxiu de la constitució de la Taula del Siurana | ACN

Nou entrebanc en la Taula del Siurana. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes «deixa en suspens la seva participació» a l'organisme segons ha informat a través d'un comunicat. Critiquen que «hi ha un excés d’improvisació en la gestió d’aquest conflicte per part de l’administració catalana, i que menysté la rellevància de les parts que hi participen».

L'entitat considera que hi ha una mala gestió de la Taula i posa d'exemple que, a la reunió convocada per avui, «els participants només tenien 24 hores per analitzar una informació tècnica complexa referent al cabal ecològic del riu Siurana». De fet, posen de manifest que la sessió d'avui, a la qual ja no han assistit, havia de servir per agrupar les dues sessions no celebrades els mesos d'octubre i desembre.

Imatge d'arxiu de la llera del Pantà de Riudecanyes | Laia Solanellas

Incompliment de terminis

La Taula del Siurana es va constituir ara fa un any, però la sessió prevista per avui tot just era la cinquena. L'endarreriment de les convocatòries ja havia provocat crítiques per «falta d'implicació» per part de la Plataforma del Riu Siurana. En alguns casos s'havien degut a la convocatòria d'eleccions, motiu pel qual els alcaldes implicats havien demanat ajornar la sessió corresponent fins passades les eleccions.

Ara és la Comunitat de Regants qui ha presentat un escrit al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va presidir la constitució de la Taula i que s'havia compromès a solucionar el conflicte «abans de l'estiu del 2019». Del seu departament depèn, també, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), màxima autoritat de les conques internes de Catalunya, com la del Siurana.

Els regants l'informen que suspenen la seva participació en l'òrgan de treball «mentre no es faciliti la documentació de treball amb l’antelació suficient que permeti una anàlisi suficient del contingut, per tal de poder participar en un debat documentat i aportar el punt de vista de les parts per arribar a possibles solucions acceptables». Recorden que no és la primera vegada que un integrant de la Taula reclama que l'ACA faciliti informació.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va presidir la primera trobada de la Taula | ACN

Membres dels actors citats a la Taula confirmen que la Comunitat de Regants ha estat l'únic membre que no ha assistit a la reunió d'avui, que qualifiquen d'«especialment tècnica» més que de debat. Alguns matisen força, de fet, el posicionament dels regants. Gepec manté que és precisament la Comunitat qui no ha estat aportant la informació que l'ACA els requereix sobre les parcel·les que es reguen i els usos als quals es destina l'aigua.

Apunten, de fet, que l'Agència ha hagut de buscar les dades necessàries a través d'altres vies, com el Departament d'Agricultura, precisament per la negativa o la falta de resposta de la Comunitat a la petició d'informació per part de l'ACA.

«No es tracta d'acabar de pressa, sinó bé»

«En aquesta cinquena sessió, des del Departament de Territori, s’ha pretès agrupar les dues sessions que s’havien de celebrar el dia 30 d’octubre i l’11 de desembre», critiquen des de la Comunitat. S'hi havien de tractar, per tant, les necessitats d'aigua del Baix Camp per una banda, i els requeriments de cabal ecològic del riu Siurana per l'altra.

L'entitat considera que «són aspectes crítics que requereixen un tractament individualitzat, documentat, seriós i responsable». El seu president, Joan Llaberia, recorda que «no es tracta d’acabar de pressa amb la Taula, sinó d’acabar bé, amb acords que siguin acceptables per les parts», i apunta que «aquest no és el camí que s’està seguint fins ara, al contrari; el calendari pot ser important, però ho és molt més arribar a una solució».

Imatge d'arxiu del pantà de Siurana | Clàudia Bonet

Dues sessions en una

El fet d'agrupar aquestes dues sessions, expliquen al comunicat, va comportar que dilluns es rebés un dels blocs d'informació de la reunió convocada per avui. «Una informació poc completa sobre les necessitats d’aigua del Baix Camp, sobre les quals, a més, (la Comunitat) no ha estat ni consultada». La reacció de l'entitat, afirmen, va ser demanar l'ajornament «advertint que, a més, no s’havia rebut cap documentació referent al cabal ecològic del riu Siurana».

Asseguren que la resposta de Territori va ser «no sols, no acceptar l’ajornament, sinó enviar una complexa informació tècnica sobre el cabal de manteniment del riu Siurana, amb menys de 24 hores de temps d’antelació a la reunió de la Taula». Recorden que els ajornaments que ha patit la Taula s'han produït per qüestions alienes a aquest organisme, i que la documentació s'hauria d'haver preparat i remès als seus integrants amb el temps suficient per analitzar-la.

Imatge d'una placa on es llegeix que les aigües són propietat de la comunitat de regants, al pantà de Riudecanyes
Placa que certifica la concessió de la Comunitat de Regants | ACN

Suspenen la seva participació

Joan Llaberia, president dels regants, etziba que «aquesta reiterada forma de procedir del Departament de Territori mostra un absolut menyspreu a l'adequat funcionament de la Taula del Siurana i a tots els que hi participen, molt especialment del que representen els interessos del Baix Camp». És per això que suspenen la seva participació, tot i que Llaberia també manté que la Comunitat té «total disponibilitat» per retornar-hi.

La condició és «que es respectin les garanties necessàries per arribar als seus objectius: informar, exposar posicions, debatre i presentar propostes per part dels participants; fins ara, no ha estat així». Recorda, també, que qualsevol acord que prengui la Taula ha de comptar amb el vistiplau de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes perquè és la titular de la concessió dels drets de l'aigua, i acaba rematant que «La forma de procedir fins ara de l’administració catalana no ajuda a fer que així sigui».

No és la primera vegada que algun integrant critica el funcionament de la Taula | ACN

Els entrebancs de la Taula del Siurana

No és la primera vegada que algun actor implicat en la Taula del Siurana amenaça amb aixecar-se'n i marxar. El mes de gener d'enguany va ser l'Ajuntament de Reus, seguit del Consell Comarcal del Baix Camp, qui va qüestionar, aleshores, el paper «d'àrbitre neutral» que havia de fer l'ACA i que consideraven que no feia. Van arribar a advertir que portarien als tribunals qualsevol acord que es prengués sense la seva presència a l'organisme.

El conseller Damià Calvet va respondre aquesta amenaça demanant «diàleg i transparència» a totes les parts implicades. El Consell Comarcal del Priorat, per la seva banda, argumentava que l'ACA només havia posat sobre la taula informació que resultava incòmoda a algunes parts, però que era necessària per resoldre el conflicte d'un transvasament que consideren que no té sentit.

El fons de la qüestió és la conca del riu Siurana i la gestió que es fa de l'aigua als pantans de Siurana i de Riudecanyes, gestionats per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Des del Priorat es considera que es produeix un espoli que deixa sec el Siurana. S'han acreditat irregularitats en la gestió dels drets d'aigua de l'embassament del Baix Camp, i des d'aquesta comarca se segueix defensant que és qui compta amb la concessió per a l'ús dels recursos hídrics i qui ha assumit, històricament, els costos de construcció, manteniment i millora dels pantans i la resta d'instal·lacions.