Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El xalet ocupat, ja tapiat per les autoritats després dels aldarulls a Torredembarra

«La nostra reivindicació justa ha quedat tacada pels oportunistes que només han vingut a fer mal»

Els veïns del 'xalet ocupa' de Torredembarra recuperen la calma | L'alcalde fa autocrítica i lamenta «l'auge de la xenofòbia» arran de l'atac al centre de menors

Torredembarra  és un municipi costaner que encapçala la subcomarca del Baix Gaià, acull vora els 17.000 habitants censats i que, en una setmana, ha acumulat més portades de les que li hauria agradat. Veïns de la zona residencial dels carrers San Clemente i Mimoses, a tocar de l'emissora de ràdio municipal, havien denunciat una espiral de delinqüència  i inseguretat a l'alça des de feia mesos, arran de l'ocupació il·legal d'un dels xalets deshabitats de la zona. «Ens tenen controlats, ens vigilen!», exclamava a TarragonaDigital un dels veïns afectats a principis d'aquest mes de febrer.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Segons ha pogut confirmar aquest mitjà, el propietari  de l'immoble va denunciar l'ocupació el passat estiu, i el jutjat va emetre una sentència favorable al desallotjament  dels individus des del 15 d'octubre de l'any 2020. «Aquesta execució s'ha anat prorrogant  i en aquests mesos no s'ha emès l'ordre que fes possible l'aplicació de la sentència», ha explicat l'alcalde de la Torre, Eduard Rovira, en declaracions a TarragonaDigital.

Veïns de Torredembarra consideren que l'atac racista ha «tacat» la seva reivindicació legítima

Malgrat que la lentitud dels procediments ha demorat la resposta a una emergència  per als veïns, no ha estat fins aquesta setmana quan tot ha saltat pels aires. Centenars de veïns van sortir al carrer el passat dijous al vespre per exigir «més seguretat i el final de la violència» per part d'uns joves amb un ampli historial delictiu i que ja tenien atemorit amb raó al veïnat. El vespre va començar amb una concentració  pacífica, però, i va acabar amb una nit de greus aldarulls on un grup d'ultres van acabar atacant el centre d'acollida de menors del municipi i van agredir i ferir dos menors residents en aquest centre, i sense cap relació provada amb el xalet ocupat  a uns carrers de distància.

Pla detall de les finestres del centre de menors de Torredembarra, destrossades després de l'atac d'aquest dijous a la nit
Imatge de les finestres del centre de menors de Torredembarra, destrossades després de l'atac d'aquest dijous a la nit | ACN

«Veure com la nostra reivindicació  legítima va acabar en aquells fets ens ha deixat fet pols», reconeix el Matías Redondo, portaveu del moviment veïnal que va convocar la protesta pacífica. El Matías insisteix a separar «la reivindicació  que fem els veïns d'aquells qui van venir a aprofitar-se per a altres finalitats», en una distinció que també s'ha afanyat a fer explícita l'Ajuntament en el seu darrer comunicat. «La nostra reivindicació justa ha quedat empanyada pels oportunistes  que només han vingut a fer mal», conclou Redondo, visiblement tocat i cansat. Assevera, per activa i per passiva, que la seva condemna  més ferma és per a «la violència vingui d'on vingui, perquè no hi ha violències  bones ni dolentes». Vingui dels okupes que atemoreixen el veïnat o vingui dels ultres que van carregar les tintes contra un centre de menors estrangers.

Eduard Rovira: «Tot el que hem fet no ha estat ni és suficient»

«Les crisis acostumen a esquerdar l'esperit acollidor de les societats, allà comença a proliferar l'auge de les actituds racistes i xenòfobes i el centre de menors de Torredembarra ha pagat uns plets trencats que mai hauria hagut de pagar», lamenta l'alcalde. Rovira demana a la ciutadania que «no segueixi les crides exaltades» dels grups més intolerants, i prega que «ningú compri amb tanta facilitat» l'argumentari de l'extrema dreta, que passa únicament «per la força».

L'Ajuntament, de fet, ha estat claríssim en la seva condemna als fets ocorreguts al centre, així com tampoc a dubtat a manifestar que «entén i comparteix la frustració   de veïns i veïnes en veure com les solucions a problemes de delinqüència  són lentes i dificultoses». El màxim representant del govern local assumeix «tota la responsabilitat» d'una problemàtica innegable, però matisa que «no tenim les eines necessàries per poder fer més». «Els veïns  tenen raó, però, en què tot el que hem fet no ha estat ni és suficient», assevera el batlle.

Els veïns recuperen la normalitat després del desallotjament del polèmic 'xalet ocupa'

El portaveu dels veïns no amaga que s'ha sentit «molt decebut» per la resposta de l'alcalde i per «la poca empatia» de la corporació municipal en l'esclat dels incidents. Rovira ha avançat que destinarà «tota la vigilància, el control i la seguretat que correspon» al voltant d'una crisi oberta que no s'ha resolt, i ha volgut insistir que «el centre que ha patit els atacs no té absolutament res a veure» amb els episodis de delinqüència  que s'han registrat de forma habitual a l'entorn del carrer de les Mimoses.

Centenars de manifestants s'han concentrat a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat
Imatge dels manifestants inicials, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat | TarragonaDigital

La mateixa nit dels aldarulls, un equip de treballadors va tapiar la casa ocupada per ordre del propietari per tal d'evitar futures noves ocupacions, en un moviment que els veïns agraeixen que els ha suposat un canvi radical quant a la seguretat i l'aturada dels actes delictius. «Per fi podem tornar a dormir tranquils», confessa un veí de la zona a TarragonaDigital, encara amb un ull pendent de si els exocupes  «acaben tornant a prop» o amb el temor que algú pugui prendre «possibles represàlies» contra el veïnat que els va dir prou.

Rebuig frontal del centre assaltat i d'Afers Socials

Tot i que en els dies següents s'han produït un episodi de tensió a l'estació de trens del municipi i un altre a la plaça de les Monges, amb un acarament entre crítics i defensors dels atacs racistes al centre de menors que no va passar a més, l'ambient a la Torre és d'alta crispació. La resolució d'un conflicte que amenaçava la seguretat  ha acabant obrint-ne un altre, molt probablement més profund i marcat per l'ideari racial i pel detonant de l'atac al centre de menors. Els responsables de la gestió del servei han declinat fer declaracions per a l'elaboració d'aquest reportatge i s'han remès al comunicat de premsa en què censuraven «l'acte vandàlic i oportunista» a càrrec del grupuscle ultra.

El Departament d'Afers Socials de la Generalitat, que també va fer públic el seu rebuig a l'assalt racista el passat dijous a la nit a través d'un dur comunicat, també ha refusat fer declaracions a aquest mitjà i s'ha remès a la valoració genèrica en què trobava «inacceptables i molt greus» uns fets que ja ha anunciat que denunciarà de la mà del seu equip jurídic.

L'Ajuntament desvincula la delinqüència okupa del centre de menors assaltat

«A Torredembarra, com a molts altres llocs, ens trobem amb un problema real molt més antic que no és altre que l'estigmatització dels conflictes i la delinqüència», opina l'alcalde. «En èpoques de crisi, aquesta ideologia  va aflorant i, en el nostre cas, s'ha barrejat també amb un altre fet que no té res a veure i que són els  menors migrants tutelats per l'Administració», assevera. L'alcalde insisteix a desvincular  els dos debats que, malauradament, han col·lidit a cop de pedra.

«Seguirem atentíssims a qualsevol indici  que ens exigeixi actuar ràpidament», assegura Rovira. I ara ja sembla fins i tot secundària la notícia que, vuit mesos després, els veïns  dels carrers San Clemente i Mimoses han vist aturada la delinqüència a tocar de casa després que el  xalet ocupat hagi estat tapiat i que els individus conflictius hagin hagut de sortir de l'immoble. Un exemple de com resoldre un problema seriós ha acabat ensenyant les vergonyes d'una altra problemàtica  encara més profunda.