Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del Drac Coronat del Vendrell, de principis dels anys 80.

La primera bèstia de foc del Vendrell torna a la vida

El Drach del Vendrell és la bèstia de foc de la qual se'n té una referència més antiga, el 1877 | Un grup de joves ha recuperat la figura, que es bateja aquest dissabte

Imatge del Drac Coronat del Vendrell, de principis dels anys 80.
Imatge del Drac Coronat del Vendrell, de principis dels anys 80. | Cedida

 

El Drach del Vendrell és la bèstia de foc de la capital del Baix Penedès de la qual se’n té una referència més antiga. Surt mencionada en un programa de la Festa Major de Santa Anna del Vendrell de l’any 1877, com a única bèstia de foc d’entre la corrua de tretze balls que prenen part al festeig popular. Es va recuperar durant un període breu entre els anys 1980 i 1984, abans que quedés malmesa. Ara, un grup de joves del Vendrell han impulsat la seva recuperació junt amb alguns dels que ho van fer els anys vuitanta. Aquest dissabte 6 d’abril es farà la seva presentació en societat, amb un bateig a la plaça Nova.

El Drach del Vendrell del 1877

L’associació Drac del Vendrell està formada per nou integrants, molts dels quals vénen d’altres grups de foc de la ciutat. El projecte el van començar fa més d’un any, segons expliquen el seu president, Jorge Villena, i la seva tresorera, Alba Fabre. «Fer una bèstia de foc sempre havia estat el meu somni i fa un temps em va caure a les mans un llibre que es diu ‘Bèsties de Festa’ on s’anomenava aquest Drach del Vendrell del 1877», explica a Tarragona Digital Villena.

Aquesta va ser l'espurna que necessitava per iniciar la investigació, que el va portar a topar amb el programa de la Festa Major del 1877. Decidit a recuperar aquest element del bestiari popular, Villena va contactar amb Salvador Arroyo qui, junt amb Pau Arroyo, havien estat els impulsors, l’any 1980, de la creació del Drac Coronat. Segons expliquen els joves, aquell drac es va construir i modelar «amb un patró i mètodes tradicionals» i tenia la testa coronada en record a l’època històrica en què estava documentat el seu antecessor (1877), la Restauració monàrquica. «Tenia una gran semblança amb el Drac de Vilafranca», afegeixen.

Curta vida del Drac Coronat (1980-1984)

El Drac Coronat va tenir una vida curta de només quatre anys (1980-1984). Va quedar malmès per motius que no estan del tot clars, però que podrien tenir a veure amb els tèrmits. El fet és que només en va quedar la cua i una part de la testa. Aquests elements van ser la base sobre la qual la nova associació del Drac va plantejar recuperar la bèstia. Ho van fer amb el vistiplau de Salvador Arroyo i els anteriors impulsors del Drac Coronat, i en coordinació amb l’Ajuntament del Vendrell.

La figura ha estat construïda per Arnau Codina, que ja va fer l’Àliga del Vendrell, al seu taller de Vilanova i la Geltrú. «És una interpretació de com podria ser el Drach del 1877 incorporant alguns aspectes del Drac Coronat del 1980», explica Alba Fabre. No portarà, però, corona, i serà una mica més musculat que el seu antecessor. Està fet de fibra de vidre, amb un pes d’entre 40 i 50 quilos, i té tres metres de llarg i 1,5 d’ample. Una cobla de tres quartans (Els Joglars de la Bóta) en farà l’acompanyament musical.

Croquis de com serà el nou Drac del Vendrell.
Croquis de com serà el nou Drac del Vendrell. | Cedida

 

El bateig del nou Drac del Vendrell 

El Drac del Vendrell serà presentat als vendrellencs aquest dissabte 6 d’abril, amb un acte que començarà a les 19.15 hores a la plaça Nova. Primer es farà la plantada dels padrins, on es preveu una intervenció d’antics membres i fundadors del Drac Coronat explicant la seva història. A les 20.30 hores hi haurà el bateig, amb el primer ball de lluïment del nou drac. Tot seguit, es farà una cercavila pels carrers del centre on hi prendran part també l’Àliga del Vendrell, el Drac de Santa Margarida, el Drac Quintifoc i el Drac Tigre de Vilanova.

El Drac del Vendrell és un element mixt, que pots sortir tant als actes més protocol·laris com al Correfoc. Així, actuarà a les processons dels portants d’honor, a les cercaviles del seguici popular i a la cercavila de foc. Serà un nou element que donarà color a la Festa Major de Santa Anna d’aquest 2019.

També et pot interessar: