Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Calafell ha provat una màquina de vapor per treure herbes i brutícia del carrer.

Calafell prova una màquina de vapor i aigua calenta per treure herbes i brutícia incrustada

El Vendrell també ha provat aquesta mesura recentment
Calafell ha provat una màquina de vapor per treure herbes i brutícia del carrer.
Calafell ha provat una màquina de vapor per treure herbes i brutícia del carrer. | Ajuntament de Calafell
 

L'Ajuntament de Calafell ha provat aquesta setmana un nou sistema per eliminar les herbes del carrer i la brutícia incrustada. Es tracta d'una màquina de neteja que fa servir vapor i aigua calenta a pressió, que des del consistori s'apunta que és «única al mercat, per la seva potència i temperatura», i «totalment ecològica». El Vendrell també va provar un sistema similar fa uns dies, amb l'objectiu de treure les herbes del carrer sense fer servir herbicides.

A Calafell, la màquina s'ha provat per eliminar les herbes, llançant aigua bullent, però també per treure xiclets de terra, excrements de les aus o esborrar grafits. És un sistema que, segons l'Ajuntament, «no usa cap detergent ni producte químic, raó per la qual pot usar-se a la via pública sense risc per a persones o el medi». De moment, encara no s'ha confirmat que aquest sistema sigui el que s'usarà a Calafell, ja que forma part de les proves que s'estan fent de cara a la finalització del contracte de neteja viària, l'agost del 2020. 

La prohibició del glifosat

Calafell, com el Vendrell i Cunit, van prohibir l'any 2018 l'ús d'herbicides com el glifosat per eliminar les herbes del carrer, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) apuntés que era «probablement cancerigen». L'alternativa del desbrossat manual s'ha demostrat lenta i poc efectiva, amb el qual els tres municipis han experimentat un augment de les herbes al carrer els últims mesos. A Cunit, el nou govern local va acordar fer «un pla de xoc puntual» per eliminar aquestes herbes usant de nou el glifosat.

Tot i això, l'alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, va assegurar que el consistori no tenia la intenció de recuperar l'ús d'aquest herbicida de manera habitual. Des del Vendrell i Calafell, per la seva banda, van afirmar que mantindrien la prohibició total. El mètode provat podria ser una alternativa viable per fer aquesta tasca. Des de l’associació AEPLA, que representa els fabricants de productes fitosanitaris a Espanya, van afirmar fa uns mesos que alguns consistoris estaven rectificant la prohibició del glifosat.