Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Cunit recupera el glifosat per fer «un pla de xoc» contra les herbes dels carrers

El Vendrell i Calafell mantenen la prohibició d'aquest controvertit herbicida que poc a poc s'havia anat eliminant dels municipis

La presència d'herbes al carrer ha augmentat sense el glifosat. | BP Diari

 

L'Ajuntament de Cunit ha fet marxa enrere en la prohibició del glifosat, un herbicida que s'usa per eliminar la vegetació de la via pública, i que molts ajuntaments han prohibit després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el catalogués com a «probablement cancerigen». Tal com també havien fet els municipis de Calafell i el Vendrell, Cunit va acordar deixar de fer servir el glifosat ara fa un any, el setembre del 2018.

El mateix consistori va dir en aquell moment que deixar d'usar el glifosat seria «més segur per a la població», afegint que es farien servir mitjans mecànics per desbrossar els carrers. La prohibició, però, no ha durat ni un any. Així ho van reconèixer des de l'equip de govern local al ple del passat 26 de setembre, a una pregunta de l'oposició. El regidor de Medi Ambient, José Manuel Cabada, va afirmar que el glifosat s'ha recuperat «per fer una campanya extraordinària» per eliminar les herbes dels carrers, ja que aquests «semblaven una jungla».

«Pla de xoc» mentre s'estudia quin sistema s'implanta

El regidor va assegurar que l'ús era puntual, per fer un «pla de xoc» mentre s'estudia «quin sistema s'implanta» per fer el desbrossat. En aquest sentit, va lamentar que la prohibició de l'herbicida no hagués vingut acompanyada «d'una alternativa». L'alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, també va retreure en aquest punt que l'oposició fes aquesta pregunta, recordant que «això es va informar en una junta de portaveus i tothom hi va estar d'acord». Carreras també va dir que la població «ja està veient els resultats» d'aquest pla de xoc.

Els que sí que s'han queixat han estat els integrants de la CUP de Cunit, que en un comunicat que han penjat a les xarxes socials han exigit al govern local que deixin de fer servir aquest herbicida, i que es posin en contacte amb «experts de la Generalitat» per rebre «assessorament sobre tècniques alternatives al glifosat».

 

Calafell i el Vendrell mantenen la prohibició

Els ajuntaments del Vendrell i Calafell mantindran, de moment, la prohibició del glifosat. L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha apuntat que la intenció del govern és seguir sense usar l'herbicida, amb la voluntat que el nou contracte de la neteja viària permeti adequar el servei de desbrossament manual i mecànic, que ara mateix no és suficient. També l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha assegurat que no hi ha intenció de revertir la situació. L'any passat, la Unió Europea va prorrogar l'ús del glifosat fins al 2022, i alguns ajuntaments van fer marxa enrere en la prohibició de l'herbicida.