Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Cent dies que ho han canviat tot: la Covid-19 afecta amb més força al Baix Penedès

La primera onada de la pandèmia va tenir el seu moment mes cru a principis d'abril

Des que el dimecres 11 de març es va detectar el primer cas de coronavirus al Baix Penedès, han transcorregut cent dies que han suposat una emergència sanitària i social d'unes magnituds que molt pocs podien recordar. Dins el Camp de Tarragona, el Baix Penedès ha estat la comarca on la Covid-19 ha tingut una incidència més gran, per bé que ha estat lluny de l'impacte que hi ha hagut en altres zones de Catalunya. 

En aquests cent dies, la pandèmia ha deixat un centenar de defuncions a la comarca i la sensació que moltes coses ja no seran iguals. Amb la primera onada aparentment sota control, fem un repàs cronològic a com s’han viscut aquests frenètics cent dies al Baix Penedès.

Primers casos i confinament

—Dimecres 11 de març: Tot començava el dimecres 11 de març, amb el primer positiu detectat al Baix Penedès, que era el cinquè a la regió de Tarragona. Es tractava d’una dona del Vendrell de 39 anys, amb símptomes lleus, que s’havia contagiat a través d’un company de feina de Barcelona que havia estat a Itàlia. La noia va quedar aïllada al seu domicili i es van fer anàlisis als seus contactes.

—Dijous 12 de març: L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, anunciava diverses mesures preventives, com el tancament dels museus, auditoris i teatres, la suspensió dels mercats al carrer del Vendrell i Coma-ruga, i el tancament dels casals d’avis. Els altres municipis de la comarca s’afegien aviat a aquestes mesures, mentre la Generalitat ordenava el tancament de les escoles a partir del divendres 13 de març. L’escola de música del Vendrell ja no havia fet les classes del mateix dijous a la tarda.

—Dilluns 16 de març: Tot el país es troba en confinament sota l’estat d’alarma. S’han precintat els parcs infantils i la policia controla que els desplaçaments siguin per motius justificats, com ara comprar menjar. Calafell també tanca el parc de la Sínia. Els carrers del centre mostren una imatge inèdita, pràcticament buits. Al Vendrell i Calafell es creen xarxes de suport per portar aliments i medicaments a col·lectius vulnerables o de gent gran.

—Dimecres 18 de març: Un veí de Segur de 81 anys és el primer cas positiu de coronavirus a Calafell. Se suma a altres casos detectats a la Bisbal del Penedès i el Vendrell. Aviat, tots els municipis de la comarca tindran casos confirmats. El mateix dia s’informa de les primeres denúncies de la policia local del Vendrell i de Calafell per circular per la via pública sense motiu.

Augmenten els positius i arriben les primeres defuncions

—Dijous 19 de març: Fort increment dels positius de Covid-19 detectats. L’Hospital del Vendrell n’ha detectat una quinzena en només una setmana. El centre hospitalari està fent entre vuit i deu proves diàries a persones amb símptomes compatibles. Els ingressats es troben a la tercera planta, que s’ha reservat pels malalts de coronavirus, mentre que els pacients que han d’anar a l’UCI se’ls porta a Tarragona. La situació, segons el mateix director del centre, Josep Mercadé, és de «calma tensa».

—Dilluns 23 de març: La solidaritat no s’atura davant la situació d’emergència sanitària. Un hotel del Vendrell ofereix les seves instal·lacions pels sanitaris que tinguin Covid-19 o els pacients amb símptomes lleus. Mentrestant, comerços i veïns col·laboren donant o elaborant material de protecció pels treballadors de l’hospital o dels serveis públics. La iniciativa ‘Fils amb Cor’ es converteix en una autèntica factoria veïnal de fer màscares.

Treballadors de l'Hospital del Vendrell, en plena crisi per la Covid-19.
L'Hospital del Vendrell ha tingut 160 ingressats per coronavirus en aquesta primera onada. | Facebook Comitè HC del Vendrell

—Dimarts 24 de març: Primera alta d’un pacient amb coronavirus a l’Hospital del Vendrell. Els treballadors comencen a documentar el seu dia a dia amb fotografies a les xarxes socials. Estan «esgotats, però amb força i esperança».

—Dimecres 25 de març: Una veïna de la Bisbal del Penedès de 70 anys es converteix en la primera víctima del coronavirus al Baix Penedès. Agnès Ferré, l’alcaldessa, admet que es tracta d’un «cop dur». En els pròxims dies hi hauria les primeres morts al Vendrell i Calafell, i la xifra de defuncions creixerà de manera exponencial durant tot el mes d’abril.

El moment més delicat de la pandèmia

—Divendres 3 d’abril: Els municipis de costa bloquegen els seus accessos per l’entrada a la Setmana Santa. A diferència d’altres anys, durant aquests dies es veurien imatges insòlites de les platges de la comarca pràcticament desertes. Tot i això, alguns intenten burlar els controls per arribar a les segones residències. Les diferents policies locals posarien més de 100 multes per aquest fet en un sol cap de setmana.

—Dijous 9 d’abril: El coronavirus arriba a les residències del Baix Penedès, en el moment més delicat de la pandèmia. La residència Sant Antoni Abat de l’Arboç informa de setze positius detectats i sis residents morts. El mateix dia es coneix que hi ha cinc avis amb coronavirus a la residència La Muntanyeta del Vendrell. En aquest centre, les proves a tots els residents i els treballadors deixarien un total de setze positius, amb dues persones mortes.

Un operari, desinfectat la residència del Vendrell.
Un operari desinfectant la Residència la Muntanyeta del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

—Dimarts 14 d’abril: Arriben els primers pacients a l’hotel Sant Salvador del Vendrell. Es tracta de persones que han rebut l’alta hospitalària però han de seguir fent un aïllament estricte.

—Divendres 17 d’abril: Forta polèmica al Vendrell per un acte previ al Ramadà que té lloc a la carretera de Valls, i on diferents veïns se salten el confinament per resar a la via pública. Els fets desencadenen una tempesta política i l’alcalde anuncia sancions pels que van incomplir el confinament.

—Dimecres 29 d’abril: El Departament de Salut  dona a conèixer per primer cop les dades de defuncions causades pel coronavirus, desglossades per comarques. Al Baix Penedès, en un mes i mig de pandèmia havien mort 85 persones. Una d’elles era del que havia estat mossèn del Vendrell durant molts anys Josep Maria Barenys. Tot i això, les xifres de nous positius comencen a marcar un canvi de tendència les últimes setmanes.

Comença la desescalada

—Dilluns 4 de maig: Amb l’entrada a la fase 0 de la desescalada, hi ha una tímida reobertura dels comerços, que durant la setmana anirà augmentant. Una setmana després, l’obertura de les terrasses comença donar una vida més gran als carrers i places dels municipis.

—Dilluns 11 de maig: L’entrada a la fase 1 comporta que Cunit quedi separat de la resta del Baix Penedès, i avanci a una velocitat més lenta durant tota la desescalada, pel fet de formar part de la regió sanitària del Garraf.

—Dilluns 18 de maig: Les dades del segon mes de l’estat d’alarma certifiquen el canvi de tendència. Si entre mitjans de març i mitjans d’abril s’havien confirmat 298 positius de coronavirus al Baix Penedès, en el següent mes els casos positius van caure a la meitat, sumant un total de 454 casos.

Cua d'alumnes per prendre la temperatura abans d'entrar.
Els alumnes van retornar tímidament a l'escola a principis de juny. | Àngel Ullate

—Divendres 29 de maig: El CAP del Vendrell fa una desena de proves PCR cada dia a les persones amb símptomes compatibles amb el coronavirus. Des de l’11 de maig i fins a finals d’aquest mes, de més de 100 proves fetes no s’ha detectat cap positiu. «Estem notant una circulació més baixa del virus amb l’arribada de la calor», certifiquen des de l’ABS del Vendrell.

—Dilluns 1 de juny: En plena fase 2, els municipis reobren amb moltes limitacions alguns centres escolars, així com museus i monuments. Des del 8 de juny ja es pot banyar a les platges de Calafell.

Residències i hospital, sense coronavirus

—Dijous 4 de juny: Donen l’alta a l’últim pacient amb coronavirus de l’Hospital del Vendrell. D’ara endavant, tots els ingressos per la Covid-19 se centralitzaran en dos hospitals de Tarragona i Reus. L’hospital vendrellenc ha tingut un total de 160 ingressos per coronavirus en aquests tres mesos, amb una vintena de defuncions.

—Divendres 12 de juny: La residència de l’Arboç ja no té cap resident amb coronavirus, amb el qual ja es poden rebre visites dels familiars, sempre mantenint el màxim de precaucions. La Muntanyeta del Vendrell ja era una residència ‘verda’ des de principis de mes.

—Dijous 18 de juny: Les dades del tercer mes de pandèmia reflecteixen que la primera onada del coronavirus està, aparentment, sota control. En els últims 30 dies, el Baix Penedès ha registrat només una quinzena de casos positius de coronavirus, una xifra molt allunyada dels 298 positius del primer mes i els 156 del segon mes. La xifra total es troba estabilitzada al voltant dels 470 casos totals.